Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin o izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave: Ministar Zdravko Marić potiče iseljavanje s otoka

Ivan Klarin o izmjenama Zakona o financiranju lokalne samouprave:
Ministar Zdravko Marić potiče iseljavanje s otoka

Prijedlogom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, ako se na njemu ustraje, uz negativan utjecaj na standard otočnog stanovništva, ministar financija Zdravko Marić dodatno potiče iseljavanje ionako malog broja stanovnika na otocima- ocijenio je u priopćenju za javnost, potaknutom novim zakonskim prijedlogom, načelnik općine Tisno, SDP-ovac Ivan Klarin.

Klarin u reagiranju na novi prijedlog Zakona ističe da se u ključnim izmjenama, koje se odnose na raspored prihoda od poreza na dohodak, kao glavni izvor prihoda jedinica lokalne samouprave, najviše „udara“ na otočne gradove i općine.
Ukida im se, kaže Klarin, 16 posto udjela poreza na dohodak koji su dobivale zadnjih 16 godina. A ta su sredstva dosad korištena za financiranje kapitalnih, razvojnih projekata na otocima. Navodno je cilj ove zakonske izmjene smanjenje nejednakosti fiskalnog kapaciteta i ravnomjernija raspodjela sredstava od poreza na dohodak. Ali, činjenica je da ove mjere ne pogađaju neotočne, nego samo otočne jedinice lokalne samouprave kojima će se , tvrdi Klarin,  drastično „stanjiti“ prihodi od poreza na dohodak.
S obzirom da će prihodi otočnim gradovima i općinama biti ozbiljno reducirani, taj gubitak morat će, konstatira Klarin, nadomjestiti na račun izdvajanja koja izravno utječu na životni standard otočana, odnosno na uštrb sredstava za dječje vrtiće, socijalna izdvajanja, stipendije itd. Što implicira da ova Vlada i njezin ministar financija, kao predlagač izmjena Zakona, vode depopulacijsku otočnu politiku, iako se kunu u poticanje održivog razvoja otoka …

Ivan Klarin (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI