Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Knin  (foto TRIS)

Inicijativa mladih za ljudska prava od Plenkovića traži hitno isključenje “nezadovoljnih” kninskih HDZ-ovaca iz stranke

Knin (foto TRIS)

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je pismo predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Josephu Daulu kako bi upozorila na ugrožavanje temeljnih vrijednosti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te netrpeljivost na osnovu nacionalne pripadnosti, što su pokazali članovi kninskog HDZ-a, potpisnici protestnog pisma koje je upućeno Nacionalnom vijeću stranke, članice EPP-a. Istodobno, pozivaju predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da u što kraćem roku pokrene postupak isključivanja iz HDZ-a potpisnika kninskog pisma…

te „da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci, poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti i da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda izražene u zakonima i Ustavu RH“.
Od Nacionalnog vijeća , nezadovoljni članovi HDZ-a Knina traže da još jednom preispita odluku ŽO HDZ-a o raspuštanju organizacije u Kninu, imajući u vidu sve veće iseljavanje tamošnjih Hrvata, što ”će omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ova područja”, u strahu su napisali kninski HDZ-ovci.
– Potpisnici su u pismu direktno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja političkog vodstva RH iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, a o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine: “najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim”- ističu u svom pismu predsjedniku „europskih pučana” iz Inicijative mladih za ljudska prava.
Ocjenjuju, također, da su nezadovoljni članovi HDZ-a, barem kako sugerira Pismo, kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratka građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske što u Inicijativi smatraju nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi.
Članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali ‘povratak Srba u grad’, ističu iz Inicijative u svom pismu „pučanima“, čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Republike Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima RH te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva.”

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI