Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
MEDIJI / POLITIKA / PRIOPĆENJE
Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

HND:
Novi udar na slobodu medija i ruganje građanima

Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava kako je izbor vanjskih članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora novi udar na slobodu medija i integritet novinarske profesije u Hrvatskoj.

Iako Hrvatsko novinarsko društvo okuplja gotovo 2400 novinara za vanjsku članicu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije nije izabrana kandidatkinja HND-a Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a i vanjska članica tog odbora u prethodnom mandatu.
Nisu prihvaćene niti kandidature bivšeg predsjednika HND-a i novinara Novog lista Zdenka Duke, te pročelnice Odjela za komunikologiju na Hrvatskim studijima i bivše članice Programskog vijeća HRT-a Nade Zgrabljić Rotar kao niti kandidature izvršne direktorice GONG-a te bivše novinarke Jelene Berković, osnivača i urednika portala H-Alter Tonija Gabrića i urednice na N1 televiziji Sandre Križanec. Nije prihvaćena niti kandidatura Ante Mikića, ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i bivšeg urednika Hrvatskoga katoličkoga radija
Dakle, za vanjskog člana svog Odbora za informiranje informatizaciju i medije Hrvatski sabor nije izabrao niti jednog od kandidata sa novinarskim iskustvom i stručnim znanjem u području medija već su na ta mjesta najveće stranke instalirale svoje članove.
Time su se političke elite još jednom narugale građanima Hrvatske čije bi interese trebali predstavljati jer smisao postojanja vanjskih članova saborskih odbora trebao bi biti u tome da osiguraju neophodnu razinu stručnosti u tim parlamentarnim tijelima.

 

Za Izvršni odbor HND-a:

Saša Leković, predsjednik

Ilustracija – Hrvatski sabor je češće prazan

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI