Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
SCENA / UKRATKO
Grandmaster Flash

Grandmaster Flash, kamen temeljac hip-hop kulture, prvi put u Hrvatskoj

Grandmaster Flash

Legendarni DJ, inovator, pionir, jedan od kreatora hip-hop kulture dolazi u Zagreb, u The Garden Brewery, u nedjelju 19. studenog.

Turneja “Hip Hop, People, Places and Things” vodi ga na put po Europi i SAD-u, a jedina postaja u regiji je Zagreb gdje će predstaviti ekskluzivni audio-video nastup. U prodaji je ograničen broj ulaznica.
Dolazeći iz južnog Bronxa ranih 70-ih, Grandmaster Flash je neosporno jedan od najvećih inovatora hip-hopa. U ranim danima žanra, manipulirao je glazbom tako što bi stavio prste na vinil ploču, začetnik je tehnike miksanja i scratchanja, usavršio je beat looping, te otkrio mnoge legendarne beatove koji se i dan danas koriste u glazbi, stoga ne čudi da ga je New York Times nazvao prvim virtuozom hip-hopa. Također je i prvi hip-hop izvođač koji je primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

Grandmaster Flash donosi svoj sjajni live show, prvu interaktivnu vizualnu povijest hip-hop block partyja u zagrebački kvart Žitnjak. Glazba 70-ih je pogonila probitak hip-hopa, a mnogo utjecaja iz tog vremena se izgubilo. S pristupom arhivskim master snimkama, fotografijama, videima većine izdavačkih kuća, show koji donosi Grandmaster Flash je slavlje najformativnijeg razdoblja žanra.
Počeo je s kolekcijom ploča svog oca, da bi kao tinejdžer prostudirao stilove Pete Jonesa, Kool Herca ili Grandmaster Flowersa, a kasnije je bio zaslužan za kreiranje i usavršavanje DJ tehnika backspin ili quick-mix, kao i umjetnosti scratchanja. Grandmaster Flash je najpoznatiji po radu sa svojom grupom Furious Five, s članovima poput Cowboya koji je skovao termin hip-hop, ili Melle Mela koji je bio prvi raper koji se prozvao MC-jem. Uskoro su dobili legendarni status, a njihov inovativni album prvijenac “The Message” uveo je hip-hop kao sredstvo komentiranja društvenih situacija. Danas je Grandmaster Flash glas cijele generacije hip-hop pionira iz 1970-ih. Od sjajnih live nastupa, preko uloge glazbenog supervizora na Netflixovoj seriji “The Get Down”, on je povjesničar, pripovjedač i kuturna sila.

Inovator hip-hopa, kao i miksanja, pokazat će originalne tehnike iz 70-ih, s originalnih ploča i pokazati izvorne omote na ekranu, demonstrirajući tako sjajnu povijest hip-hopa, mjesta, ljudi, na velikom interaktivnom vizualnom hip-hop block partyju.
U prodaji je ograničen broj ulaznica po cijeni od 150 kuna, a možete ih pronaći u sustavu Entrio.hr.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI