Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
EKOLOGIJA
Ptičica: Mala strnadica (foto PP Vransko jezero/Ivica Lolić)

Dobra vijest:
Otkrivena 261. pričja vrsta na Vranskom jezeru – mala strnadica

Ptičica: Mala strnadica (foto PP Vransko jezero/Ivica Lolić)

– Zabilježena 261. vrsta ptice u Parku prirode Vransko jezero – veselo javljaju iz PP Vransko jezero, čime potvrđuju kako su u Hrvatskoj moguće i dobre vijesti.

Šezdeset i peti dan održavanja  prstenovačkog kamp u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero pamtiti ćemo po iznimno rijetkoj ptici za ovo podneblje, vele.

– Naime, voditelj smjene i glavni prstenovač, Justo Lušić – Tino i Jerko Sisgoreo, prstenovač pomoćnik, su u ponedjeljak, 02. listopada, ulovili, determinirali i prstenovali jedinku vrste Emberiza pusilla ili malu strnadicu. Riječ je o vrsti koja se razmnožava u tajgama na dalekom sjeveru i čiji se areal rasprostire od sjeveroistoka Skandinavije pa sve do krajnjeg istoka Azije. Za vrijeme selidbe može zaći i u zapadnu Europu gdje je uglavnom pronalazimo u priobalju – kako kažu.

 

Ovo je tek drugi put da je mala strnadica zabilježena u Hrvatskoj. Prvi put je zabilježena pred gotovo 23 godine, točnije 30. listopada 1994. godine i to na ušću rijeke Mirne u Istri. Ovakvi rijetki i iznimno vrijedni nalazi vesele ornitologe i ljubitelje ptica te daju poticaj za daljna istraživanja migratornih puteva, kao i životnih navika ptica.

– Bez obzira na dosadašnje iskustvo prstenovača, svaki nalaz rijetke vrste mora dobiti potvrdu Komisije za rijetke vrste ptica. U Hrvatskoj Komisija djeluje pri Zavodu za ornitologiju HAZU. Međutim, organizator prstenovačkog kampa, Ivica Lolić iz Ornitološkog društva “Brgljez kamenjar” koji nam je ujedno i poslao fotografije, napominje kako je nedvojbeno da se radi o maloj strnadici na kraju ističu u PP Vransko jezero. 

Ptičica: Mala strnadica (foto PP Vransko jezero/Ivica Lolić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI