Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
PROSVJED
Ilustracija

Danas u šest gradova:
Prosvjed umirovljenika koji se hrane iz kanti za smeće i griju u javnom prijevozu

Ilustracija

I dok tiha većina i dalje šuti, te nema potrebu izraziti svoje neslaganje s politikama hrvatskih vlada, volje (i vremena) za prosvjed imaju – umirovljenici. I to u šest gradova. Danas, 10. listopada 2017. godine, točno u podne u šest hrvatskih gradova (izuzev Zadra gdje je prosvjed u 16 sati) će se održati će se prosvjed umirovljenika nazvan: „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“.

Prosvjed organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske, a središnji će biti u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića kod Manduševca s početkom u 12 sati. U Splitu će se umirovljenici okupiti na Zapadnoj obali, u Puli na Trgu Portarata, u Osijeku na Trg slobode, u Slavonskom Brodu na Korzu, a u Zadru na Poljani Pape Ivana Pavla II.  (u 16 sati).
– Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna. I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Hrane se s podova tržnica, iz kanti za smeće, griju u javnom prijevozu, jedu u javnim kuhinjama. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost – kaže Jasna A. Petrović, predjednica SUH-a.

Ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI