Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO / GRAĐANI / OTOK
Simulacija marine u uvali Perolin gat iz idejnog projekta

Bura oko gradnje marine u Prvić Šepurini:
Privatni interesi ili razvoj otoka?

Simulacija marine u uvali Perolin gat iz idejnog projekta

“Žalo i salbun, a ne beton” naziv je prosvjeda “protiv betonizacije otoka Prvića”, koji će sutra, u utorak 31. listopada, biti održan pred sjedištem uprave Grada Vodica. Za to vrijeme će vodički vijećnici raspravljati o izmjenama prostorno-planske dokumentacije Grada Vodica koje bi omogućile izgradnju nove marine u uvali Perolin gat u Prvić Šepurini.

Uoči prosvjeda, mještanin i inicijator cijelog projekta gradnje luke nautičkog turizma, Lino Vlahov, obratio se šibenskim novinarima, kako bi obranio ideju i iznio dokaze da će se sve raditi po zakonu i volji mještana Šepurine.
– Mještani Prvić Šepurine su se 2003. godine izjasnili da žele turističku lučicu u uvali Perolin gat. Zboru mještana tada je prisustvovalo 62 Šepurinjana, a njih 54 glasalo je ‘za’. Nekoliko mjeseci nakon toga, Upravnom odjelu Šibensko-kninske županije predana je peticija koju je potpisalo 156 mještana, kojom se tražilo da se u županijski prostorni plan uvrsti mogućnost izgradnje marine površine 3 hektara – rekao je novinarima Vlahov, ističući da se prošle godine 192 mještana izjasnilo da podržava idejno rješenje za uređenje kopnenog i morskog dijela lučice.
S obzirom na to da se na pozive TRIS-a organizatori sutrašnjeg prosvjeda iz udruge “Burni Prvić” nisu odazvali, poslužit ćemo se njihovim jučerašnjim priopćenjem u kojem se, među ostalim, tvrdi da je većina od 192 mještana koji su 2016. godine podržali idejno rješenje, naknadno potpisala “opoziv potpisa”.

Lino Vlahov (Foto: ŠibenikIN)

– Mještani su potaknuti manjkom komunalnih vezova glasali ‘za’, te je mjesni odbor donio odluku da podržava izgradnju turističke lučice. Na temelju te odluke Lino Vlahov je uspio izlobirati uvrštenje luke nautičkog turizma, što nije ono za što su se izjasnili mještani. Vlahov je 2016. prikupio 192 potpisa mještana i vlasnika vikendica na otoku za podršku izgradnji turističke lučice bez da je priložio idejni projekt ili barem crtež predmetne lučice. Kada je potpisnicima naknadno predočen idejni projekt marine o kojoj bi 31. listopada Vijeće Grada Vodica trebalo odlučivati, većina rekla da prvi put tako nešto vidi – stoji u priopćenju organizatora prosvjeda.
Lino Vlahov na potonju je tvrdnju odgovorio da inicijatori prosvjeda imaju 125 potpisa protiv gladnje marine, no “samo 25 ljudi s tog popisa imaju pravo glasa”.
– Čitav otok Prvić je od 1991. pod zaštitom konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture, a isti je izdao negativno mišljenje o izgradnji marine i nasipanju mora. Gospodin Lino Vlahov je sa svojim pobočnicima pokušao ukinuti konzervatorsku zaštitu o čemu se na zboru mještana 2012. godine glasalo i mještani su to velikom većinom odbili. Kada mu to nije pošlo za rukom u nekoliko navrata je pokušao srušiti legalno izabrani Mjesni odbor, ali ni to mu nije uspjelo – piše nadalje u priopćenju protivnika gradnje marine u Šepurini.

Simulacija lučice prema prijedlogu mještana (izvor: Udruga “Burni Prvić”)

Lino Vlahov tvrdi da su vođe prosvjeda vođene svojim privatnim interesima, da se radi o “vikendašima koji ne žele da se otok razvija, jer njima odgovara mir vikendom”. – Postavio bih im jedno jednostavno pitanje: znaju li i za jedno mjesto na hrvatskoj strani Jadrana gdje se prosvjedovalo tri ili četiri godina nakon što su dobili marinu? Ili je obrnuto, da se vidi da sva mjesta u kojima je napravljena marina imaju razvoj, da se tu život na otoku podigao. To je ono što hrvatskim otocima nužno treba.
Vlahov tvrdi da se protivnici gradnje marine na otoku razbacuju izlizanom frazom o “betonizaciji obale” te da će eventualna buduća marina obuhvatiti i njegovu kuću. – Ako zagovaram nešto navodno loše, pa radim najprije sebi loše – istaknuo je.
– Vladajući u Vodicama očito ne odustaju od plana da tu marinu uvrste u plan unatoč protivljenju struke i lokalnog stanovništva te su zeleno svjetlo devastaciji prostora odlučili dati na sjednici dan prije praznika, očito očekujući da će pozornost javnosti tada biti umanjena te da će stvar proći – kazat će u udruzi “Burni Prvić”.
Gradsko vijeće Grada Vodica o gradnji marine u Prvić Šepurini raspravljaju sutra, u utorak 31. listopada, u 10 sati. Prosvjed počinje pola sata ranije.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI