Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Foto:HRT

Božo Petrov u HTV-ovoj emisiji Nu2 :
Plenković koristi ministre kao tampon zonu…

Foto:HRT

 

Kaznena prijava koju je prvi protiv Ivice Todorića podnio Mostov čelnik Božo Petrov, radi zaštite hrvatskih interesa, kako kaže, dovela ga je danas i kod Aleksandra Stankovića u HTV-ovu emisiju Nedjeljom u 2. Ništa senzacionalno nije otkrio, pozvao se na logiku koja mu je sugerirala da banke koje u neku kompaniju ulažu svoj novac žele znati i što je s tim novcem. Kaznenu prijavu je podnio na temelju informacija koje je dobivao od dobavljača i iz medija. Želio je samo da se stvar pomakne  s mrtve točke. Plenković nije  dobro primio njegovu ideju da podigne kaznenu prijavu.

Govorio je da nema nikakvih istraga u predizborno vrijeme, a DORH-u dao 5 milijuna kuna, tobože za intenziviranje istražnih radnji, a potom Most izgurao iz Vlade i istrgovao nove koalicijske partnere da bi održao Vladu.

Za Zdravka Marića je spreman naći riječi opravdanja, Martini Dalić zbog mogućih kontakata s Knightheadom manje, a Plenkovića drži najodgovornijim za ukupnu situaciju. No, ukoliko SDP podastre dovoljno uvjerljivu argumentaciju za opoziv Marića i Dalić, podržat će ih u tome.

Za kontakte izvanrednog vladinog povjerenika za Agrokor, Ante Ramljaka, s fondom Knighthead saznao je kad i cijela hrvatska javnost, ali ta činjenica svakako  pobuđuje sumnju i to će trebati institucije istražiti.

Imali su u Mostu svoj prijedlog za povjerenika, ali na kraju ih je HDZ iz svega isključio. I danas pledira na transparentnost u gospodarstvu i protivi se pogodovanju jednom čovjeku . Smatra da je Lex Agrokor u tom trenutku kad se donosio bio brana gospodarskom slomu pred kojim se Hrvatska našla.

Zahvaljujući informacijama koje je dobivao od malih dobavljača kojima su kasnile isplate, shvatio je da je u Agrokoru stvar pošla po zlu o čemu je upozorio predstavnike Vlade s kojima se susreo početkom godine, ali ga nisu ozbiljno shvaćali. Postalo mu je jasno da mora isprovocirati razgovor s Todorićem , pokrenuti cijelu stvar,  pa je to učinio preko dobavljača, i na kraju je, početkom veljače, Todorić pozvao Vladu na sastanak, i zatražio 1,5 milijardi kuna pomoći. Za njegov sastanak s dobavljačima na kojem je bio i predstavnik Sberbanke, Plenković nije znao, ali samo zato što ga nije nikad slušao kad bi ga upozoravao na moguće probleme.

Nije krio animozitet prema premijeru za kojega tvrdi da svoje ministre koristi kao tampon-zonu,  bespoštedno ih troši, samo da se njegovom liku i djelu ne naškodi. To se dogodilo Zdravku Mariću, Martini Dalić, Tomislavu Tolušiću, Nadi Murganić… rekao je Petrov.

Nije za zabranu pobačaja, iako bi se uvijek opredijelio za život, no smatra da je potrebna edukacija građana.

Žao mu je što su  ih  ( Most ) predstavljali kao remetilački faktor, jer oni to nisu, naprotiv, uvijek su bili konstruktivni, imali su niz inicijativa kojima je smisao i svrha bila bolja Hrvatska iz koje se ljudi neće iseljavati. Ali sve su te njihove inicijative i prijedlozi ostali u ladicama. Nije htio decidirano kazati „nikad više s HDZ-om“, ali je umjesto toga rekao „ako bude ista skupina ljudi, mi tu nemamo što tražiti“. Isto se odnosi i na SDP i ostale stranke kojima priželjkuje neke nove, čiste ljude s kojima bi se  moglo surađivati.

U svoju novu kuću još nije uselio, trebao bi za mjesec dana, a stajat će ga 940 tisuća kuna, rekao je na izravno pitanje Stankovića. Neće mu biti neizdrživo opterećenje iako je riječ o rati od 7 tisuća kuna mjesečno na rok otplate od 10 godina, jer njegova plaća psihijatra, kaže,  to može podnijeti, a od politike ne živi.

Tijekom emisije emitiran je prilog u kojem Bruno Mirtl koji je svojeodbno bio član Liberalne stranke priča kako je od Ivice Todorića, prije 18 godina, na ruke primio donaciju od 50 tisuća kuna. – Ako je maloj Liberalnoj stranci dao toliko, možete zamisliti koliko je davao velikim strankama, one su dobivale šakom i kapom- kazao je Mirtl, napominjući kako Ivica Todorić nije bio simpatizer nijedne stranke, ali je bio vrlo pragmatičan čovjek. U njegovom nastajanju kumovale su najvećim  dijelom velike političke stranke, svi su ga voljeli, a danas ga svi napadaju- zaključio je bivši liberal.

.

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI