Neovisni novinarski portal
11.4.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Ilustracija (Pixabay.com)

Balkanska istraživačka mreža (BIRN):
Pentagon preko Hrvatske dostavlja oružje u Siriju

Ilustracija (Pixabay.com)

Mali aerodrom na jednom hrvatskom otoku postao je važna neslužbena baza Pentagona za pošiljke prema Bliskom istoku, što vjerojatno uključuje i oružje za sirijske pobunjenike, objavljeno je na portalu Balkaninsight u sklopu projekta BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), koji je osnovan podrškom Austrijske razvojne agencije (ADA).

BIRN-ovi istraživački novinari tvrde – a potkrijepili su to i fotografijama – da u zračnu luku na Krku od travnja slijeću veliki teretni zrakoplovi koji nose municiju i neidentificiranu vojnu opremu za „Pentagonske ratove“ na Bliskom istoku.
Reporteri BIRN-a dosad su identificirali 14 takvi letova u zadnjih šest mjeseci kojima je transportirano, kako se pretpostavlja, oružje i streljivo iz zemalja nekadašnjeg europskog Istočnog bloka za američku vojsku. U riječkoj kontroli leta novinarima su uskraćene informacije o teretu tih zrakoplova, no priznali su da je bilo „mnogo takvih letova ove godine“.
Povećanje zračnog prometa te vrste na Krku dovodi se u vezu s nedavnom odlukom Pentagona da  izmjesti iz Njemačke opskrbljivačke rute za Siriju. Njemački državni tužitelj je, naime, najavio istragu o tome je li Pentagon prekršio zakone šaljući sirijskim pobunjenicima oružje preko njemačkih zračnih luka bez valjanih dozvola. A po njemačkom zakonu, koji se temelji na EU stajalištu o izvozu oružja, uz licencu za prijevoz oružja potrebno je imati i certifikat o krajnjem korisniku u kojem se navodi konačno odredište pošiljke i tko će oružje koristiti.

Promjena oznake leta

Novinari iz projekta BIRN pitanje o zakonitosti postavili su i hrvatskim političarima, budući da bi i Hrvatska trebala slijediti europske upute o izvozu oruža, no odgovor je izostao. Navodi se da ministrica vanjskih poslova nije imala nikakvu reakciju, dok je ministar gospodarstva šturo odgovorio da je riječ o „povjerljivim informacijama“.
To nije prvi put, naglašava se u tekstu, da se Zagreb pokazao korisnim partnerom SAD-a u akcijama koje se izvode u Siriji. Hrvatska je bila među prvim državama koje su isporučivale oružje pobunjenicima protiv Asada u okviru programa koji je organizirala CIA, a financirala Saudijska Arabija. U zimu 2012. deseci transportnih aviona započeli su prijevoz oružja i streljiva iz jugoslavenske ere, plaćenih novcem Saudijske Arabije, iz Zagreba u Jordan. Ubrzo potom pojavile su se i prve snimke hrvatskog oružja korištenog na ratištu u Siriji.
Letovi s Krka imaju, tvrdi se, za cilj američku zračnu bazu u Kataru, a zasad posljednji let dogodio se 25. rujna. Svaki od tih aviona pri uzlijetanju ima šifriranu oznaku „CMB“, što je, ističe se, oznaka koja se daje teretnim letovima u službi Pentagona. Nadalje, BIRN-ovi novinari otkrili su da ti avioni prije nego slete na riječki aerodrom upotrebljavaju komercijalnu oznaku leta, što daje naslutiti da se vojni teret preuzima u Hrvatskoj.
Katar nije službeno imenovan kao logistički centar u Pentagonovu programu naoružavanja boraca koji ratuju protiv ISIS-a, ali je naveden kao glavni štab za zračne operacije SAD-a u Siriji, Iraku i Afganistanu. Azerbajdžanska aviokompanija Silk Way koja raspolaže flotom divovskih ruskih transportnih aviona tipa Iljušin-76, izvela je još četiri leta za Rijeku u lipnju i srpnju. Otkriveni dokumenti tog cargo prijevoznika pokazuju da su spomenutim letovima od Azerbajdžana do hrvatske obale avioni prevozili oružje sovjetskog tipa za potrebe Pentagona za specijalne operacije (SOCOM).  SOCOM je rod unutar vojnih struktura SAD-a koji kupuje opremu potrebnu za borce protiv ISIS-a u Siriji, kao i za druge delikatne operacije, navodi se u tekstu na portalu Balkaninsight.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI