Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
WWF: Neodrživo korištenje prirodnih resursa Sredozemnog mora

WWF:
Neodrživo korištenje prirodnih resursa Sredozemnog mora

Kada bi Sredozemno more imalo svoje vlastito gospodarstvo, ono bi bilo peto najveće u Sredozemlju, generirajući godišnju gospodarsku proizvodnju poput Alžira, Grčke i Maroka zajedno, stoji u danas objavljenom izvješću WWF-a. Međutim, izvješće otkriva i kako su mnogi temeljni prirodni resursi Sredozemnog mora u padu zbog neodrživog korištenja.

Duž 46.000 km obalne linije Sredozemno more je dom za otprilike 150 milijuna ljudi. Ono ima ključnu ulogu u gospodarstvu regije, stoji u danas objavljenom izvješću “Oživljavanje gospodarstva Sredozemnog mora: Akcije za održivu budućnost”, no temelji morskih prirodnih dobara koji podupiru velik dio gospodarstva i dobrobiti zajednica, drastično su narušeni.
WWF-ovo izvješće nastalo je u suradnji s Boston Consulting grupom (BCG) i daje detaljan pregled temeljnih prirodnih dobara Sredozemnog mora. Ono otkriva ogromne mogućnosti koje Sredozemno more donosi gospodarstvu regije te predlaže šest strateških prioriteta za postizanje održive budućnosti Sredozemlja među kojima su održivo ribarstvo i turizam te integrirano planiranje i upravljanje morem temeljeno na ekosustavu.
U izvješću su istraženi doprinosi mora cijeloj regiji, a procjenjuje se da je ukupna vrijednost temeljnih prirodnih dobara Sredozemlja najmanje 5,6 trilijuna USD. Ova se vrijednost temelji na resursima koji uključuju produktivne obale, ribarstvo i morske cvijetnice. Godišnji procijenjeni gospodarstveni doprinos mora iznosi najmanje 450 milijardi USD, navodi se u izvješću.
Kada bi Sredozemno more imalo svoje vlastito gospodarstvo, ono bi bilo peto najveće u regiji, veće od većine nacionalnih gospodarstava, generirajući godišnju gospodarsku proizvodnju poput Alžira, Grčke i Maroka zajedno.

Međutim, izvješće otkriva da su mnogi temeljni prirodni resursi Sredozemnog mora u padu zbog neodrživog korištenja, dok je uporaba tih dobara u porastu. Izvješće se usredotočuje na sektor ribarstva i brzo rastući turizam te ukazuje da se “zdravlje” Sredozemnog mora nalazi na prekretnici.
“Ova analiza dodaje značajnu težinu tome da ciljevi zaštite prirode postanu još veći prioriteti za ključne ljude koji “brinu” o sudbini Sredozemlja. U prošlosti smo vidjeli dobre primjere, ali ovo izvješće ukazuje da nam ponestaje vremena. Ako želimo zdravu i prosperitetnu budućnost za Sredozemlje, moramo reagirati hitnije i konkretnije”, kaže Mosor Prvan, stručni suradnik za pitanja mora u WWF Adriji.
Povjerenik europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella ističe: “Sada možemo bez sumnje vidjeti razmjere koliko su se narodi Sredozemlja oslanjali na more. Nema sumnje da je more dugo vremena donosio hranu, život i gospodarstvene aktivnosti u regiju. S obzirom na neke zabrinjavajuće trendove vezane za status ekosustava koji omogućuju ove pogodnosti, postavlja se pitanje: koliko će dugo ove pogodnosti trajati?”.
U izvještaju se zaključuje kako bi “razborit gospodarski pristup” mogao potaknuti snažne napore očuvanja prirode diljem regije i njenih prirodnih dobara. U suprotnom bi se gospodarski temelji regije mogli ozbiljno ugroziti jer se brojne riblje populacije, obalna područja i oceanski ekosustavi nalaze pod ogromnim pritiskom kako u Sredozemlju tako i diljem svijeta.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI