Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
IZDVOJENO
TLM-ovi stanovi na bubnju: 38 ponuda za 34 stana, a iz Vlade još nema odgovora hoće li pomoći bivšim radnicima TLM-a

TLM-ovi stanovi na bubnju:
38 ponuda za 34 stana, a iz Vlade još nema odgovora hoće li pomoći bivšim radnicima TLM-a

Na trećoj javnoj dražbi za 34 stana u vlasništvu TLM-a, koja su dio stečajne mase, pristiglo je 38 ponuda. Do 19. rujna trajao je rok za podnošenje ponuda za kupnju TLM-ovih stanova čija je cijena pala na 300 do 500 eura po kvadratu.

Po riječima stečajnog upravitelja TLM-a Milana Ljubičića za neke stanove pristiglo je više ponuda, a za 7 stanova nije bilo nijedne ponude. No koje će ponude biti prihvaćene odlučivat će Odbor vjerovnika TLM-a koji bi se trebao sastati do polovice sljedećeg tjedna.
Jesu li pristigle ponude i za kupnju stanova koje koriste bivši radnici TLM-a koji nemaju drugi “krov nad glavom”, zasada se ne zna. Kao ni to jesu li u Vladi spremni pomoći bivšim radnicima TLM-a da ne završe na ulici jer im tvrtka u kojoj su odradili gotovo cijeli radni vijek, nije omogućila otkup stanova koje koriste više od 20 godina.
Kako bi se spriječila potencijalna socijalna katastrofa i deložacija ljudi koji su u mirovini i slabijeg imovinskog stanja Sindikat metalaca Hrvatske i SSSH uputili su još 7. rujna žuran zahtjev Vladi RH da se pronađe način kako zaštiti te radnike.
Sindikati su predložili nekoliko načina za rješavanje problema: model otkupa stanova po povoljnim uvjetima, moratorij na prodaju te dogovor vjerovnika(državnih tvrtki) da se odreknu dijela svojih potraživanja.
Konkretnog odgovora na njihov zahtjev međutim još uvijek nema iako su po riječima Vedrana Uranije, pravnog povjerenika teritorijalnog ureda SSSH za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, u kontaktu s Ministarstvom gospodarstva.
-Predložili smo Ministarstvu gospodarstva najrealniju opciju, a to je da se s državnim tvrtkama sklopi nagodba, odnosno da se one odreknu potraživanja kako bi se bivšim radnicima omogućio otkup stanova po povoljnim uvjetima, kaže Uranija koji očekuje pozitivan odgovor iz Ministarstva gospodarstva.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI