Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
IZDVOJENO
Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka, da ili ne?: Javni prostori i institucije još su velikim dijelom nepristupačni osobama s invaliditetom

Šibensko-kninska županija po mjeri čovjeka, da ili ne?:
Javni prostori i institucije još su velikim dijelom nepristupačni osobama s invaliditetom

“Pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti: Šibensko – kninska županija po mjeri čovjeka, da ili ne?”, naziv je okruglog stola kojeg je u šibenskoj Gradskoj knjižnici organizirala Udruga osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” iz Knina.

O svojim iskustvima s (ne)pristupačnim javnim prostorima i institucijama govorili su predstavnici udruga Aurora, Kamenčići, Udruge slijepih i udruge “Sveti Bartolomej”
Iako se tijekom proteklih godina godina dosta učinilo na prilagođavanju građevina i javnih prostora osobama s invaliditetom, još uvijek se može i mora više, istaknuto je. Na to uostalom obvezuje “Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017.-2020.” koju je Vlada prihvatila u travnju ove godine.

Sonja Ninić Ševo/Foto:TRIS/J.Krnić

– Ako ću pričati svoja iskustva iz perspektive predsjednice udruge mogu reći kako se mi konstantno borimo za boljitak naših članova što uključuje i pristupačnost. No nažalost ne možemo ostvariti baš nekakve uspjehe. Ako pričamo o arhitektonskim barijerama u Šibeniku je situacija uvjetovana samom “konfiguracijom” grada i u ponekim se dijelovima malo toga može promijeniti, ali se zato puno može napraviti na pristupačnosti institucija, istaknula je predsjednica udruge Kamenčići, Sonja Ninić Ševo.
Kao primjer je navela zgradu Doma zdravlja uz koju nema dovoljno označenih mjesta za osobe s invaliditetom.
-Iako je sama zgrada pristupačna vi u praksi zapravo ne možete s osobom u kolicima pristupiti zgradi, a ista je situacija i kod zgrade HZZO-a, dodala je Ševo.
Kao još jedan primjer navela je i gradski prijevoz u Šibeniku koji nije prilagođen osobama s invaliditetom:
-Tu je čitav niz problema za koje se mi možemo parcijalno boriti malo po malo, ali to bi zapravo trebalo početi rješavati sustavno.

Marijana Rajić/Foto.TRIS(J.Krnić)

Marijana Rajić, predsjednica udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida “Aurora”, govorila je iz osobnog iskustva roditelja djeteta s najtežim tjelesnim invaliditetom:
-Kao stopostotni invalid moja kćer je u potpunosti ovisna o tuđoj pomoći. Prvog dana nastave u srednjoj školi susreli smo se s preprekama od lifta koji nije prilagođen osobama s invaliditetom do sanitarnih prostorija. Mene zanima tko je taj tko ne poznaje problematiku osoba s invaliditetom i njihovih potreba i tko kontrolira jesu li pojedine škole zaista prilagođene osobama s invaliditetom?

Darko Juras/Foto.TRIS(J.Krnić)

-Očito je da dolazi do pozitivnih pomaka jer kad usporedimo stanje od prije 20 godina i danas, velika je razlika. Velika je razlika i u prilagodbama koje se rade ali toga nikad dosta. Osim većih zahvata kao što su zvučni semafori ili taktilne ploče postoje i “sitnije” stvari koje se mogu napraviti samo uz malo više volje i organizacije, kazao je tajnik Udruge slijepih i slabovidnih Šibensko-kninske županije, Darko Juras.
Juras je istaknuo kako su elementi pristupačnosti u javnim prostorima odavno riješeni pravilnicima i zakonskim odredbama ali se oni u praksi “zaobilaze” zbog manjih troškova.
Josip Blažević iz kninske Udruge osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” podsjetio je na niz slučajeva na koje je tijekom posljednjih 9 godina mora ukazivati kada je riječ o nepristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Na njegovoj listi tako se nalaze i šibenska gradska plaža Banj, Solaris, šibenski Stari pazar, Barone, Veleučilište u Šibeniku, šetnica sv Ante, Županijska policijska uprava…
– Vrijeme je da zadovoljimo propisane standarde za osobe s invaliditetom i osobe smanjenje pokretljivosti i da počnemo poštivati Nacionalnu strategiju i Konvenciju UN-a koju smo potpisali još 2007. godine, istaknuo je Blažević koji je predstavio i “Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom 2017.-2020” koju je Vlada prihvatila u travnju, a za koju se Blažević nada kako neće doživjeti sudbinu Strategije iz 2007. koja je ostala mrtvo slovo na papiru.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI