Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Je li dogovorena gospodarska suradnja? Osebujni doček predsjednice hrvatske države na Novom Zelandu  (foto Ured predsjednice RH)

Predsjednica i družina na put po Australiji i Novom Zelandu potrošili pola milijuna kuna

Je li dogovorena gospodarska suradnja? Osebujni doček predsjednice hrvatske države na Novom Zelandu (foto Ured predsjednice RH)

Kako je već poznato, predsjednica Republike Hrvatske dobar je dio kolovoza provela van matične domovine. Službeno, gotovo pola mjeseca, odnosno 14 dana je provela na dijametralno suprotnoj strani planeta Zemlje – na turneji po  Australiji i Novom Zelandu. Dok je glavnina južnog dijela Hrvatske plamtjela i gorjela zbog nezapamćenih požara, predsjednica i njezini pratitelji posjećivali  su, primjerice, i Hobbiton na Novom Zelandu, jednu od lokacija na kojoj se snimali filmovi iz serijala Gospodar prstenova.

Mjesec dana kasnije su iz Ureda predsjednice RH dostavili  Tportalu tražene podatke o tome koliko je mnogoljudno leteće izaslanstvo potrošilo novca poreznih obveznika na to putovanje. Službeno: nešto manje od pola milijuna kuna.

– Ukupni troškovi državnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Australiji i Novom Zelandu iznose 493.328 kuna, a odnose se na troškove prijevoza (366.622 kn), troškove smještaja (68.500 kn), troškove dnevnica (55.256 kn) i troškove reprezentacije u iznosu od 2.950 kuna, doznaje tportal u Uredu predsjednice. Osim troškova predsjednice, iz proračuna njezinog Ureda podmireni su i troškovi članova službenog izaslanstva – ističe se na Tportalu.

Predsjednica hrvatske države u nastambi Hobbita (foto Ured predsjednice RH)

U službenom izaslanstvu bio je predsjedničin suprug Jakov Kitarović, te čak sedam dužnosnika s Pantovčaka: predstojnica Ureda Anamarija Kirinić, pročelnica Kabineta Predsjednice Natalija Hmelina, savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, šefica Protokola Tina Tödtling i tadašnji glasnogovornik Luka Đurić, kako se navodi.

Predsjedničin posjet Novom Zelandu možda urodi i gospodarskom suradnjom te države s Hrvatskom, o čemu možda dijelom rječito govore i ove fotografije s novozelandskog dijela turneje predsjednice RH.

Predsjedničin suprug Jakov Kitarović kleči u susretu kostimiranom skupinom (foto Ured predsjednice RH)

Osebujni doček predsjednice hrvatske države na Novom Zelandu. Je li dogovorena gospodarska suradnja?  (foto Ured predsjednice RH)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI