Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
GRAĐANI / MORE
Makarska, prosvjed - foto: Pokret otoka

Pokret otoka:
Od danas bolji pravilnik o posebnoj upotrebi pomorskog dobra u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

Makarska, prosvjed - foto: Pokret otoka

Danas, 18. rujna (ponedjeljak) 2017. s početkom u 9,00 sati, u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe (Zenta) Ivana pl. Zajca 2, u Splitu, održava se 3. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Među 57 točaka dnevnog reda su neke koje se tiču pomorskog dobra:  Prijedlog pravilnika o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije,   te Prijedlog zaključka o izmjenama i dopunama Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama na području SDŽ .

U nastavku prenosimo priopćenje Pokreta otoka koji ističe kako je spomenutim Prijedlogom pravilnika, u odnosnu na inicijalni, trudom svih dionika uključenih u ovaj proces,  postavljen kvalitetan temelj koji će dugoročno imati pozitivan utjecaj na održavanje reda i kvalitete koncesioniranih područja te koji će građanima omogućiti neometan pristup pomorskom dobru. Osim toga, pomakom na bolje se smatra i to što će se u Odbor za koncesije uključiti i osoba kao predstavnik civilnog društva koja će sudjelovati u donošenju odluka o koncesijama. 

Priopćenje je u nastavku:

Za ponedjeljak, 18. rujna, najavljena je sjednica Županijske skupštine na kojoj će se među brojnim točkama dnevnog reda naći i ponovno izglasavanje Pravilnika koji jasnije definira prava i obveze koncesionara, ali i davatelja koncesije. Još jednom je važno naglasiti da će se ovaj Pravilnik odnositi isključivo na ugovore o koncesijama koje je s koncesionarima potpisala Splitsko dalmatinska županija, a ne i na koncesijska odobrenja koja izdaju Općine i Gradovi u županiji. Od prvog prijedloga Pravilnika do danas uočena su brojna poboljšanja te možemo zadovoljno zaključiti da je trudom svih dionika uključenih u ovaj proces postavljen, prema našem mišljenju, kvalitetan temelj koji će dugoročno imati pozitivan utjecaj na održavanje reda i kvalitete koncesioniranih područja te koji će građanima omogućiti neometan pristup pomorskom dobru.

Prisjetimo se posljednjih mjeseci, turbulentnom travnju kada je na netransparentan i sumnjiv način dodijeljena koncesija Zlatni rat nedugo nakon toga je i poništena zahvaljujući glasu otočana koji su upozorili na ovaj problem. Nije prošlo ni mjesec dana kada je na jednako netransparentan način donešen Zakon o koncesijama unatoč svim naporima da se u isti uključe osigurači koji bi donekle zaštitili građane i prirodne resurse pred naletom koncesionara orijentiranih samo na kratkoročni profit. Nanizale su se ovo ljeto brojne afere, nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, urgencije aktivista diljem otoka i obale… Glas građana i otočana uvažen je, čuo se barem u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je preuzela odgovornost te predložila donošenje ovog Pravilnika. Pravilnikom je definiran način nadzora nad upravljanjem pomorskim dobrom, uveden jasan red u postavljanje ležaljki te ugrađene mjere sankcioniranja i kažnjavanja nesavjesnih koncesionara.

Makarska, prosvjed – foto: Pokret otoka

Osim Pravilnika na prijedlog Županijske skupštine u Odbor za koncesije uključit će se i osoba kao predstavnik civilnog društva koja će sudjelovati u donošenju odluka o koncesijama zajedno s ostalim članovima Odbora iz redova županijske skupštine, općinskih i gradskih vijeća te fakulteta. Kao mreža otočana i prijatelja otoka povezali smo se s brojnim suradnicima i partnerima diljem Hrvatske te kao našeg člana kandidirali Marka Bertolino, dugogodišnjeg stručnjaka za pomorsko dobro i aktivnog člana civilnog društva. Marko je diplomirani inženjer građevinarstva s položenim stručnim ispitom iz područja prostornog uređenja i graditeljstva. U 13 godina radnog iskustva Marko je bio zaposlen kao znanstveni novak na fakultetu, a pomorskim dobrom se aktivno bavi posljednjih 7 godina kroz projektiranje pomorskih građevina, komunalne infrastrukture, savjetovanje i nadzor. Osim u obrazovnom i privatnom sektoru Marko je aktivan član civilnog društva kroz članstvo u Jedriličarskom klubu Split, Ronilačkom klubu i Klubu športskog ribolova. Rođen i odrastao u Splitu, zaljubljenik u jedrenje i brodove cijeli je svoj život proveo na moru te je itekako svjestan vrijednosti koje pomorsko dobro i sve djelatnosti vezane za njega imaju za lokalnu zajednicu u kojoj živimo. Marka smo upoznali nakon afere Zlatni rat kao jednog od članova tadašnjeg odbora za koncesije koji se izuzeo iz glasanja o spornoj koncesiji ukazujući na nepravilnosti procesa. Djelovao je kao županijski vijećnik u prošlom mandatu kao predstavnik nezavisne liste pok. don Ivana Grubišića te smo mišljenja da je njegovo prethodno iskustvo rada županije i procesa izdavanja koncesija itekako važno i poželjno. U radnoj skupini oformljenoj za vrijeme borbe protiv Zakona o koncesijama puno smo toga naučili upravo od Marka koji je sposoban situacije sagledati iz više različitih kuteva, uzimajući u obzir sve tri komponente – ekonomsku, socijalnu i okolišnu što je potpuno u skladu vrijednosti Pokreta otoka koje zastupamo – održivost, odgovornost, transparentnost, zajedništvo, uključivost…

Ukoliko naš član, predstavnik Pokreta otoka, bude odabran kao predstavnik civilnog društva u županijski odbor za koncesije oformit će se radna skupina sastavljena od članova i vanjskih suradnika Pokreta otoka koji će zajedničkim djelovanjem, sastancima i svakodnevnom komunikacijom sudjelovati u kreiranju stajališta i prijedloga svake pojedinačne koncesije. Osim stručnjaka iz cijele Hrvatske naglasak stavljamo osobito na zainteresirane građane u županiji koji žele sudjelovati i doprinijeti utjecaju civilnog društva na proces donošenja odluka o dodjeli koncesija. Iskrena namjera Pokreta otoka je djelovati konstruktivno, uključivanjem šire lokalne zajednice i inzistirati na transparentnosti i legalnosti procedura. Smatramo da jedino zajedno, uključivanjem argumentiranog mišljenja široke lokalne zajednice, kreiranjem jasnih stavova i dugoročne vizije razvoja naše obale i otoka možemo pozitivno utjecati na budućnost i spriječiti daljnju devastaciju i nekontroliranu konzumaciju pomorskog dobra.

Koristimo priliku i da upozorimo da nam se u narednih mjesec dana priprema i donošenje prvog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Voditelj inicijative Za zlatni rat, Josip Bačić, ujedno i naš član, imenovan je predstavnikom stručne radne skupine koja radi na izradi Zakona. Više o ovom Zakonu, našim komentarima i planu daljnjih aktivnosti pisat ćemo narednih dana.

Piše: Maja Jurišić

S prosvjeda Pokreta otoka foto: Facebook)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI