Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Vraćena Istra, Dalmacija....

Pazin:
Izviždalo predsjednicu RH

Vraćena Istra, Dalmacija....

Prije 74 godine, točnije 20. rujna 1943. godine, nakon što je pala, kapiturala i priznala ratni poraz ondašnja fašistička Italija, tadašnje hrvatske vlasti (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske – ZAVNOH), donijele su odluku o povratku, odnosno ponovnom priključenju Istre, Rijeke i okupiranih dijelova Dalmacije, Zadra, jadranskih otoka itd. matičnoj Hrvatskoj.  Podsjetimo, za sve one koji još ne znaju ili se pak svim silama trude iskriviti i krivotvoriti povijest, dobar dio današnje Hrvatske je tadašnjoj Italiji potezom pera poklonio Ante Pavelić, ustaški čelnik zloglasne ondašnje Nezavisne države Hrvatske kojega i koju neoustaše u Hrvatskoj i dalje slave kao povijesne veličine. O tom sramotnom dijelu hrvatske povijesti koju neki i dan danas grčevito i van zdrave pameti pokušavaju pretvoriti u pozitivno razdoblje, umjesto da se ograde od nesretne suradnje ustaškog pokreta s nacistima i fašistima, više možete doznati i u ovome tekstu: Lekcija za budale: Na jučerašnji dan je ‘domoljub’ Pavelić Talijanima poklonio Dalmaciju, otoke, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Boku kotorsku.

Naslovnica Slobodne Dalmacije iz 1943. godine, kada su Dalmatinci potjerali Talijane

O tom razdoblju hrvatske povijesti danas je u Pazinu pokušala nešto govoriti, odnosno je govorila  i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Ona je, kako javljaju na stranicama predsjednica.hr, ‘prisustvovala svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije na kojoj je proslavljen Dan županije i 74. obljetnica donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije.’
– Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, a poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.
No tada su se na toj svečanosti prelomili zvižduci i uzvici ‘Buuu!’ (vidi snimku N1 televizije oko 02:46… )

Danas u Pazinu (foto Facebook/predsjednica.hr)

– Sjećajući se 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, treba naglasiti kako je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem objavom ‘Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri’ i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka – nastavila je predsjednica Grabar-Kitarović, ne obazirući se na prosvjedno glasanje publike.
Umjesto komentara, u nastavku prenosimo sadržaj odluke od 20. rujna 1943. godine o ponovnom sjedinjenju poklonjenih hrvatskih teritorija s matičnom zemljom (Pazinske odluke). Ništavnim su tada proglašeni ugovori Kraljevine Jugoslavije i NDH s Italijom, kojima su Istra i drugi krajevi pripali Italiji, a talijanskoj manjini koja ondje obitava je tada zajamčeno je pravo na autonomiju
ZAVNOH su za vrijeme Drugog svjetskog rata osnovali partizani i djelovala je kao vlada, a njegove odluke, uključujući i ovu kojoj se može zahvaliti što još uvijek imamo u svojemu sastavu Istru, Dalmaciju, otoke itd.  Evo tog teksta.

Hrvatskom narodu

Odluka o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj

‘Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora – jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je sljedeće zaključke:

1. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji – Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, jamči se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost’, stajalo je u proglašenju ZAVNOH-a.

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI