Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
KULTURA
Omer Rak napisao je roman o danilskom ritonu, promocija u petak 22. rujna

Omer Rak napisao je roman o danilskom ritonu, promocija u petak 22. rujna

Roman se zove ‘Kultna posuda’, a radi se o trileru u kojem se ‘miješaju arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika’.

Ritoni su i dalje moja strast, naravno. I dalje mislim da su bili kultni objekti danilske kulture, u obredu o kojemu mi ne znamo ništa. U svojoj knjizi „Danilski riton“ pokušao sam objasniti strukturu samog ritona i simbole na njemu, na čemu i sad intenzivno radim.
Govorio je to prije dvije godine za TRIS Omer Rak, diplomirani politolog, entuzijastični istraživač povijesnih i arheoloških tema sa šibenskog područja. I rezultat je sada tu: roman “Kultna posuda” svoju će promociju doživjeti u Muzeju grada Šibenika u petak, 22. rujna, s početkom u 18 sati.
“Kultna posuda”, roman jednog od najboljih poznavatelja kultnoga i okultnoga, Šibenčanina Omera Raka, uzbudljiv je triler u kojem se miješaju važne arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika. Suvremena i s ugrađenim elementima fantastike, radnja je romana izravno povezana s okultnom obrednom ulogom koja se pripisuje tzv. danilskom ritonu, prapovijesnoj četveronožnoj kultnoj posudi od pečene gline, otkopanoj 1951. godine u Danilu, arheološkom nalazištu nedaleko od Šibenika. Roman je miješanog povijesnog, fantastičnog i kriminalističkog žanra s naglašenim mistično-okultnim i erotskim elementima visoke estetske vrijednosti, piše u službenom opisu romana.
Omer Rak je rođen u Šibeniku 1957. godine. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a radio je kao kolumnist/vanjski suradnik Vjesnika, Večernjeg lista, Novog lista, Glasa Istre, Lidera kao i nekih drugih specijaliziranih publikacija. Piše eseje, novinske osvrte i komentare o kulturi, bioetici, medijima i znanosti i, općenito, o suvremenim društvenim fenomenima. Napisao je nekoliko radio i kazališnih dramskih tekstova koji su nagrađeni, emitirani i uprizoreni, a pasionirani je istraživač prapovijesnog simbolizma. Nakon višegodišnjeg istraživanja objavio je knjigu “Danilski riton: struktura i simbolika kultne posude iz srednjeg neolitika”, studiju o neolitičkom simbolizmu, koja je nakon hrvatskog izdanja prevedena na engleski jezik i objavljena u Velikoj Britaniji u Oxbow Booksu u Oxfordu, jednoj od najpoznatijih svjetskih nakladničkih kuća za teme iz arheologije.
U izdanju zaprešićke Frakture objavio je 2014. roman o Faustu Vrančiću “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina”.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI