Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
POLITIKA
Od danas se brže-bolje ‘privremeno’ uvodi CETA, iako je za nju glasalo svega pet država EU-e (!), uključujući Hrvatsku

Od danas se brže-bolje ‘privremeno’ uvodi CETA, iako je za nju glasalo svega pet država EU-e (!), uključujući Hrvatsku

Danas, 21. rujna 2017. godine na snagu stupa po mnogima problematična CETA, odnosno  Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade. Naime, kako se ističe, riječ je o tzv. privremenom stupanju na snagu. Ipak, mnogima nije jasno zbog čega se žuri s aktivacijom CETA-e iako je protiv njene primjene čak 3,5 milijuna građana stavilo svoj potpis, a za njenu primjenu još nisu prikupljene suglasnosti svih 38 država članica EU-e. Stoga se sumnja kako se pošto-poto želi pogodovati krupnom kapitalu kroz institut ‘privremenog’, unatoč objektivno nedovršenoj proceduri izglasavanja. Kako bi sve bilo još čudnije, do sada je taj sporazum ratificiralo tek pet država (!). Među njima je, nemojmo zaboraviti, Hrvatska, čiji su saborski zastupnici među prve tri države u EU-i digli ruku za taj sporazum. Većina njih u trenutku glasanja tog 30. lipnja 2017. g. možda nije bila dovoljno upućena zbog čega diže ruku, o kakvom se sporazumu radi niti kakve dugoročne posljedice i utjecaje može imati na hrvatsko gospodarstvo i prilike u društvu.

– Hrvatski je sabor danas po hitnom postupku, ratificirao Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i EU (103 glasa za, 2 protiv i 3 suzdržana). Time je Hrvatska postala treća država članica EU koja je ratificirala ovaj kontroverzni sporazum. Ratifikaciji CETA-e na europskoj se razini protivi koalicija od preko 500 sindikata, organizacija civilnog društva i političkih stranaka. Peticiju protiv sporazuma potpisalo je preko 3.5 milijuna europskih građana i građanki, dok se preko 2000 jedinica lokalne i regionalne samouprave proglasilo zonama slobodnima od TTIP-a (sličan sporazum s SAD-om) i CETA-e. Podsjećamo i da je više od trećine europarlamentaraca_odbilo dati svoj glas za ratifikaciju sporazuma u Europskom parlamentu – upozorili su u Zelenoj akciji nakon te nehajne hrvatske ratifikacije.
Jedini stvarni dobitnici u ovoj priči biti će transnacionalne korporacije koje ovim sporazumom dobivaju mogućnost traženja astronomskih odšteta za zakone, politike i mjere koje štete njihovim interesima, upozoravali su.
– Ratifikacijom ovog sporazuma, bez stvarne rasprave o njegovom sadržaju i implikacijama, hrvatska je politika pokazala neprihvatljivu razinu neozbiljnosti te se je, više ili manje svjesno, svrstala na stranu zaštitnika interesa krupnog kapitala, a na štetu ostatka društva – rekli su u Zelenoj akciji.
Dakako, većina europskih main-stream medija ovaj dan predstavlja kao povijesni događaj koji je na korist građanima EU-e, premda ekonomski pokazatelji i projekcije predviđaju neznatni porast EU BDP-a zbog CETE. U nastavku prenosimo besplatnu vijest koju je objavila Hina.

BRUXELLES (Hina) – Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade, koji će po podacima Europske komisije, europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu privremeno stupa na snagu u četvrtak 21. rujna.

Kontroverzni sporazum, o kojem se počelo pregovarati još 2009. potpisan je 2016. nakon što je Vijeće EU-a, to jest države članice, dale odobrenje. Sporazum će biti privremeno na snazi sve dok se ne dovrši postupak ratifikacije u svim zemlja članicama, a u pojedinim državama to trebaju učiniti i regionalni parlamenti.

U EU treba proći ratifikaciju u čak 38 parlamenata, što nacionalnih, što regionalnih. Do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica – Hrvatskoj, Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti te u Europskom i kanadskom parlamentu.

Cijeli sporazum može pasti u vodu ako izostane ratifikacija u samo jednoj članici EU-a.

Međutim, već kroz privremenu primjenu, njegove odredbe će se skoro u potpunosti provoditi. Od 21. rujna CETA-om se ukidaju carine na 98  posto proizvoda.

“Ovaj sporazum sažima ono što želimo da bude naša trgovinska politika – instrument za rast u korist europskih poduzeća i građana, ali i alat za promicanje europskih vrijednosti, svladavanje globalizacije i oblikovanje globalnih pravila trgovine”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Privremeno stupanje na snagu omogućuje poduzećima i građanima EU-a da odmah počnu uživati prednosti tog sporazuma. Iz njega proizlazi pozitivan signal za svjetsko gospodarstvo i potencijal za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta”, kaže povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Komisija je objavila i učinak stupanja na snage CETA-e na zemlje članice EU-a.

Hrvatska ostvaruje suficit u trgovini s Kanadom od 49 milijuna eura – vrijednost hrvatskog izvoza u Kanadu je 87 milijuna eura, a kanadskog u Hrvatsku 38 milijuna eura.

Prema podacima Komisije, CETA će svake godine donositi europskom BDP dvije milijarde eura, što je iznimno malo u odnosu na BDP EU-a koji je 2015.  iznosio 14.600 milijardi eura.

Europska unija je drugi trgovački partner Kanade, prve su Sjedinjene Države, dok je Kanada tek deseti trgovački partner EU-a.

Kada CETA u potpunosti stupi na snagu novi i poboljšani sustav sudova za ulaganja zamijenit će postojeći mehanizam rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) koji postoji u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima koje su u prošlosti pregovorima dogovorile vlade država članica EU-a. Novi mehanizam bit će transparentan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima.

Sporazumom je dogovoren novi i poboljšani sustav sudova za investicijske sporove, koji će zamijeniti postojeći mehanizam za rješavanje sporova između država i ulagača, koji postoji u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima. Ad hoc sudovi za rješavanje sporova bili su jedan od glavnih razloga za masovne prosvjede protiv CETA-e i drugih trgovačkih sporazuma.

Međutim, novi sustav sudova počet će se primjenjivati tek kada CETA bude u potpunosi ratificirana.

S jednog od prosvjeda protiv CETa-e i TTIP-a – Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI