Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Kronologija sramote: Rješavanje problema onečišćenja Krke i Orašnice nije u ničijem interesu?

Kronologija sramote:
Rješavanje problema onečišćenja Krke i Orašnice nije u ničijem interesu?

Pišem pismo tinta mi se proli…tim bi se stihovima jednostavno mogla sažeti priča o Ekološkoj udruzi Krka i njihovom dugogodišnjem nastojanju da se riješi problem onečišćenja rijeka Krke i Orašnice u Kninu ali i priča o neodgovornom ponašanju kako samog onečišćivača (DIV d.o.o.) tako i mjerodavnih inspekcija odnosno prvenstveno Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Portal TRIS je već u nekoliko navrata pisao o tom problemu (Rijeka Krka, krška ljepotica čiju vodu mutimo:Hoćemo li zaustaviti onečišćenje mazutom, teškim metalima i otpadnim vodama?,   Apokalipsa danas: Ekološka katastrofa u KninuZaštita prirode ili okolišanja:ministarstvo ne daje rezultate inspekcije zagađenja u Kninu), no evo piše opet jer problem je i dalje aktualan o čemu svjedoči i nedavna, najnovija u dugom nizu, objava Ekološke udruge Krka o izlijevanju onečišćene vode u tokove rijeka.

Još jedna objava u nizu i još jedan dopis nadležnima opet ostaju bez reakcije. Baš kao i sve prethodne. A bilo je ih toliko da u Ekološkoj udruzi Krka više niti ne znaju broj. No sve su  uredno “arhivirane”, a mi vam donosimo tek nekoliko na koje nije stigao odgovor:
From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Friday, September 15, 2017 11:19 AM
To: ‘ministar@mzoip.hr
Subject: Re: FW: Rijeka Krka onečišćenje
Poštovani Ministre,
Ponovit ću našu zabrinutost  za okoliš i zdravlje stanovnika Šibensko-kninske županije, jer stanje je svakim danom sve gore.
U prilogu slike  od rijeke Orašnice ( blizu ulijevanja u Krku ) od jutros.
Tvornica DIV i dalje radi bez okolišne i vodopravne dozvole na kraškim terenima s teškim metalima…..
Molim Vas također da nam potvrdite primitak ovog maila i prethodnih  jer do  sada na niti jedan nismo dobili Vaš odgovor na naše upite koje korake poduzima Ministarstvo.
Unaprijed hvala,
Srdačan pozdrav,
Ekološka udruga „Krka“ Knin

Orašnica/Foto:Ekološka udruga Krka

 

From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Monday, August 28, 2017 2:59 PM
To: ‘ministar@mzoip.hr
Subject: RE: Rijeka Krka onečišćenje
 Poštovani Ministre,
 U prilogu Vam šaljemo Milenijsku fotografiju građana grada Knina snimljenu uz Krku uz VELIKU molbu da nam pomognete u rješavanju onečišćenja rijeke Krke te da nam javite  da li Ministarstvo poduzima neke mjere i koje, jer na sve naše mailove nismo dobili nikakve odgovore.
 Hvala Vam u ime građana Šibensko-kninske županije,
 Srdačan pozdrav,
 Ekološka udruga „Krka“ Knin

 

From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Wednesday, August 09, 2017 2:27 PM
To: ‘ministar@mzoip.hr

Subject: RE: Rijeka Krka onečišćenje

 Poštovani Ministre,
 Šaljem Vam  fotografiju od danas, nasip koji dijeli onečišćene lagune od rijeke Orašnice koja se ulijeva u Krku je popustio, sve se prelilo … Lagune su napominjem u novom Planu gospodarenja otpadom uvrštene kao „crne točke“, a kako je onečišćivač „nepoznat“  ( barem je tako službena informacija- prebacivanja odgovornosti ) molimo Vas da pokušate preko EU Fondova izvući sredstva za sanacije.
Napominjemo, situacija je alarmantna, molimo Vas da posjetite Knin i da nam javite radnje koje su poduzete.
Lijepi pozdrav iz Knina

 

 

From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Tuesday, August 08, 2017 1:00 PM
To: ‘ministar@mzoip.hr
Subject: RE: Rijeka Krka onečišćenje
 Poštovani Ministre,
 Najljepše Vas molim u ime građana Šibensko-kninske županije i u svoje osobno ime da se što prije krene rješavati problem onečišćenja rijeke Krke. Pisali smo i Vama i Vašem Ministarstvu u više navrata, na žalost bez ikakvih odgovora.
 Građani nas svakodnevno kontaktiraju pa Vas najljepše molimo da nas obavijestite ako je Ministarstvo pokrenulo neke radne oko zaustavljanja onečišćenja Krke.
 U prilogu Vam šaljemo sliku Krke jučer.
 Problemi s kojima ste vjerujem upoznati:
 1.Kolektor izgrađen EU sredstvima doslovno tone i neće biti pušten u funkciju.
2. Tvornica DIV koja radi s teškim metalima na kraškim područjima radi bez vodopravne i okolišne dozvole ( uvažavamo radna mjesta, ali godinama se ništa ne poduzima ).
3. Lagune onečišćene mazutom i tko zna čime još u blizini DIVa i rijeke Krke izgledaju zastrašujuće, kada priđete doslovno grize za oči. U novi plan gospodarenja otpadom su stavljene kao „crne točke“.
 Članak koji detaljnije opisuje problem: https://tris.com.hr/2017/07/rijeka-krka-krska-ljepotica-ciju-vodu-mutimo-hocemo-li-zaustaviti-oneciscenje-mazutom-teskim-metalima-i-otpadnim-vodama/
 Pozivamo Vas budete naš cijenjeni gost, da posjetite Knin  i rado ćemo Vam pokazati sve navedene probleme.
 Unaprijed hvala na Vašem trudu,
 Srdačan pozdrav,
 Ekološka udruga „Krka“ Knin

 

From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Friday, June 16, 2017 12:45 PM
To: ‘ministar@mzoip.hr
Subject: FW: Rijeka Krka onečišćenje
Poštovani g. Ćorić,
 Čestitamo Vam  na imenovanju za Ministra zaštite okoliša i energetike i želimo Vam puno uspjeha u radu.
 Ispod je mail koji smo slali Vašim prethodnicima , međutim , na žalost nije bilo nikakvih konkretnih pomaka.
 Nadam se da ćete Vi imati razumijevanje za ovaj veliki ekološki problem i za zdravlje  građana Šibensko-kninske županije.
 Pozivamo Vas da nas posjetite u Kninu kako bi Vam na terenu pokazali sve probleme.
 Lijepi pozdravi iz Knina,
 Ekološka udruga „Krka“ Knin
Novi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, eto nije našao shodnim odgovoriti na nijedan mail koji mu je stigao od imenovanja, ali je u  kolovozu posjetio Knin i vjerojatno, u cijeloj sviti uz premijera Plenkovića, prošetao pogonom DIV-a. No i on je tek jedan u nizu ministara koji su se “oglušili” na dugogodišnji problem. Slične mailove dobili su i bivši ministri Mihael Zmajlović i Slaven Dobrović.
From: Ekološka udruga Krka Knin [mailto:ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr]
Sent: Tuesday, January 24, 2017 9:52 AM
To: ‘ministar@mzoip.hr
Subject: Rijeka Krka onečišćenje
Poštovani g. Dobrović,
 U više navrata smo Vam se obraćali s problemom onečišćenja rijeke Krke. Vjerujemo da poduzimate potrebne radnje, ali zbog učestalih poziva građana , a i naše zabrinutosti jer živimo na kraškim terenima gdje je svako onečišćenje štetno za podzemne vode pa tako i zdravlje stanovnika najljepše Vas molimo da nam javite koji su slijedeći koraci Ministarstva u ubrzavanju rješavanja problema. U novom Planu gospodarenja otpada vidjeli smo da je sanacija „crnih točki“ predviđena, na čemu zahvaljujemo,  pa Vas molimo da što hitnije ubrzate početak rješavanja sanacije.
 U prilogu Vam dostavljamo zapisnik sa Okruglog stola koji smo održali još 2015.g. i od tada nije bilo značajnijih pomaka. Na žalost početak rada  gradskog  kolektora  još kasni ( uz sve napore gradskog Komunalnog poduzeća i Grada Knina  da isti bude  pušten u funkciju ), a DIV još nema vodopravnu ( samo privremenu ) niti okolišnu dozvolu ( procedura je u tijeku, Udruga Krka je poslala i primjedbe, ali i dalje nema pomaka ). Možda DIV ubrzano na svemu radi, ali proces nije transparentan i građani nisu informirani.
 Na donjem linku možete vidjeti osnovne podatke i kontakte stručnjaka s Instituta Ruđer Bošković koji su kroz svoja istraživanja također istaknuli zabrinutost.
 http://www.irb.hr/Istrazivanja/Zavodi/Zavod-za-istrazivanje-mora-i-okolisa/Laboratorij-za-bioloske-ucinke-metala/Projekti/Procjena-kakvoce-vodotoka-rijeke-Krke-i-potencijalne-opasnosti-za-Nacionalni-park-Krka-primjenom-novih-bioindikatora-i-biomarkera
 https://vimeo.com/147444705 na ovom linku možete pogledati i film  koji smo snimali s ciljem zaštite rijeke Krke.
 Uvažavajući činjenicu da tvrtka DIV zapošljava stanovnike, mišljenja smo da je zdravlje stanovnika ipak važnije.
 Stoga Vas još jednom molimo da građanima Knina pomognete u rješavanju svih problema onečišćenja rijeke Krke te Vas pozivamo da posjetite Knin kako bi se uvjerili u sve naše navode te kako bi zajedničkim sastankom konačno krenuli u rješavanje problema.
 Srdačan pozdrav iz Knina,
 Ekološka udruga “Krka” Knin

Onečišćena laguna uz tvornicu DIV/Foto:TRIS/J.Krnić

Uz veliku arhivu dopisa upućenih Ministarstvu okoliša tu su i dopisi upućeni nizu institucija koje bi trebale biti angažirane oko rješavanja problema onečišćenja Krke i Orašnice, a od kojih je također izostala bilo kakva reakcija.
Podsjećamo kako tvornica vijaka DIV u Kninu trenutno radi mimo propisa te već više od 5 mjeseci nema vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda (koje se ispuštaju u lagune koje su u kontaktu s rijekom Orašnicom), a nema niti okolišnu dozvolu što nam je potvrđeno iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike:
U koordiniranom inspekcijskom nadzoru provedenom ove godine, Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da tvrtka DIV d.o.o. nije ishodila okolišnu dozvolu za postojeće postrojenje na lokaciji u Kninu. Zahtjev za ishođenje okolišne dozvole podnijeli su i postupak je u tijeku.
Tvrtka trenutno nema važeću vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda. Korisnik je trebao do 31. srpnja 2016. izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, dokazati vodonepropusnost internog sustava odvodnje, blindirati postojeći ispust prema laguni, priključiti sanitarne i pročišćene tehnološke otpadne vode na javni sustav odvodnje Grada Knina, a stari uređaj sanirati i staviti van funkcije.
Zadnja vodopravna dozvola korisniku je istekla 28. veljače 2017., podnesen je zahtjev za izdavanje nove vodopravne dozvole, no obzirom da još uvijek nisu izvršili traženo nova vodopravna dozvola nije izdana. Kada korisnik dokaže da je izvršio sve potrebne mjere, vodopravna dozvola će mu biti privremeno izdana do ishođenja okolišne dozvole.”, odgovorilo je krajem lipnja Ministarstvo zaštite okoliša na naš upit o provedenim inspekcijskim nadzorima u DIV-u.

Čini se kako ćemo o ovom problemu morati pisati barem do 2022. godine kako se dade iščitati iz posljednjeg izvještaja o koordiniranom inspekcijskom nadzoru kninske ispostave DIV-a (iz veljače 2017.) jer u njemu stoji:
“Onečišćenje mazutom u sklopu bivše tvornice vijaka TVIK u Kninu(oštećeni spremnik mazuta zapremine 250 kubičnih metara s pripadajućom tankvanom te dio tvorničke kanalizacije, taložnice, separator ulja i zemljane taložnice/lagune koje su sastavni dio postojećeg kanalizacijskog sustava), Planom gospodarenja otpadom RH z razdoblje 2007.-2014. definirano je kako zagađeni okoliš nastao ratnim djelovanjem tvornice TVIK. U sklopu projekta PHARE 2006. izrađen je Prijedlog sanacije tog onečišćenja ali daljnjih aktivnosti po pitanju sanacije istog onečišćenja nije bilo. Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022. primjenom načela “onečišćivač plaća”, određeno je da sanaciju mazuta u sklopu bivše tvornice TVIK u Kninu treba provesti pravna osoba-sljedbenik odnosno tvrtka DIV d.o.o., Samobor, koja je dužna izraditi Plan sanacije onečišćenja za područje te tvrtke(poglavlje 1.3 i Tablica 9. točka 6. Plana). U svrhu ostvarivanja cilja4.iz Plana “sanirati lokacije onečišćene otpadom” potrebno je provesti mjere dane u Tablici 23. točka4.4.,koja mjera uključuje nastavak aktivnosti sanacije lokacija onečišćenih opasnim otpadom tzv. “crnih točaka” definiranih ovim Planom, rok izvršenja 2022. godina.”
Još jedan zanimljiv detalj vidljiv je u izvještaju, koji smo pozivajući se na pravo na pristup informacijama, dobili od Ministarstva zaštite okoliša i energetike:
“Za uklanjanje nedostataka i nepravilnosti utvrđenih tijekom ovog koordiniranog inspekcijskog nadzora, nije bilo potrebe za donošenjem posebnog rješenja državnog vodopravnog inspektora jer su u tijeku radovi na realizaciji Glavnog projekta “kanalizacijskog sustava odvodnje s postrojenjem za predobradu kemijski opterećene tehnološke vode”, što uključuje i radove na izgradnji novog uređaja za prethodno pročišćavanje, koji se gradi na lokaciji nekadašnjeg Putox uređaja. Radovi bi uključivo s probnim radom prema dinamičkom planu realizacije Glavnog projekta trebali završiti do 15.08.2017. godine. Nakon toga postojeći uređaj će se napustiti. Realizacijom svih predviđenih radova, svi navedeni nedostatci i nepravilnosti na internom sustavu odvodnje, utvrđeni u ovom koordiniranom nadzoru i u svim prethodnim nadzorima, bit će otklonjeni.”
Spomenuti datum odavno je prošao, a je li DIV u pogon pustio novo postrojenje “za predobradu kemijski opterećene vode”, što bi zaustavilo onečišćenje lagune u neposrednoj blizini Krke i Orašnice, nismo uspjeli saznati jer DIV još uvijek nije odgovorio na pitanja koja smo im uputili krajem kolovoza: Je li tvrtka DIV dobila privremenu vodopravnu dozvolu za kninski pogon i je li ispunila sve uvjete za izdavanje vodopravne dozvole?; Je li tvtrka DIV za kninsku podružnicu izradila Plan sanacije onečišćenja mazutom u sklopu tvornice?; Je li tvrtka DIV u Kninu završila radove na izgradnji novog uređaja za prethodno pročišćavanje?
Šutnja iz DIV-a potpuno je razumljiva samo u slučaju da su odgovori na svako postavljeno pitanje “negativni”, jer u suprotnom zar im ne bilo u interesu pokazati “odgovorno poslovanje” koje bi im konačno priskrbilo i okolišnu i vodopravnu dozvolu.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI