Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
DOMOVINSKI RAT
Dragan Vasiljković (screenshot)

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković (screenshot)

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnh zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata.

Konkretno, Vasiljkovića se teretilo za mučenja i ubijanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi te u Bruškoj pored Benkovca tijekom 1991. i 1993. godine. Optužen je i da je izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac, kada su ubijeni civili, uključujući i jednog stranog novinara.
Kapetan Dragan je pod imenom Daniel Snedden živio u Australiji, gdje je bio trener golfa. U estradicijski zatvor u Perthu smješten je 2006. godine, uvjetno je pušten 2009., nakon čega je pobjegao, ali je opet uhićen u svibnju 2010. Australska vlada odlučila je 2012. da će ga izručiti, ali su njegovi odvjetnici to uspjeli nekoliko puta prolongirati. Hrvatskoj je konačno izručen u srpnju 2015. godine.
Dragan Vasiljković nije priznao nijedan zločin koji mu se stavljao na teret, ističući da je ponosan na svoj ratni put te kako je “samo branio Jugoslaviju koju je volio”.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI