Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GRAĐANI / PROSVJED
Pokretači (Foto: Pokret otoka)

I Pokret otoka na prosvjedu protiv poreza na nekretnine:
To je recept za sveopću katastrofu

Pokretači (Foto: Pokret otoka)

Građanska inicijativa Pokret otoka se priključuje današnjem prosvjedu protiv poreza na nekretnine koji bi trebao započeti u 18.30 sati na splitskoj rivi (Trosjed ili prosvjed: Protiv poreza na nekretnine u nedjelju u 18.30 sati na splitskoj rivi).

– U nedjelju 10.09.2017 na splitskoj Rivi s početkom u 18:30 održava se veliki građanski prosvjed protiv poreza na nekretnine. Za vas smo pripremili sažetak i objašnjenje zašto ćemo se priključiti prosvjedu, što mislimo o uvođenju ovog nameta i koje si pozitivne, a koje negativne implikacije ovakvog poreza na društvo. Gledajući s ekonomskog aspekta porez na nekretnine se smatra jednim od najmanje “štetnih” poreza s minimalnim učinkom na društvo u kratkoročnom razdoblju. Naravno ovdje je riječ o kratkoročnom učinku u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Skandinavskih zemalja, s velikim stupnjem razvoja tržišta te učinkovitim i razvijenim gospodarstvom. U visoko koruptivnom društvu s turizmom kao tercijalnim sektorom i nositeljem ekonomije, te s gospodarstvom na koljenima, smatramo da je porez na nekretnine recept isključivo za sveopću katastrofu! – kažu Pokretni otočani čiju cjelovitu objavu o ovoj temi možete vidjeti OVDJE.
Opće je poznato da imovinsko pravni odnosi diljem zemlje nisu ni približno riješeni, da postoje nekretnine čiji su vlasnici u dalekim zemljama ili čak i umrli, da su sudovi zatrpani slučajevima brojnih imovinsko pravnih sporova, da je tržište nekretnina općenito neregulirano i da je nemoguće danas procijeniti vrijednost nekretnine koja bi trebala biti osnova za obračun poreza ubuduće, poručuju u Pokretu otoka. 
– To postavlja pitanje: “Što će se dogoditi s stanovništvom na hrvatskim otocima?” Političko-gospodarski kriminal. Lokalne malverzacije su jedan od čestih problema sa zakonom o nekretninama na zapadu, te dolazi do toga da se nekretnine na nekom području precijene i na taj način prisiljava se iseljavanje socijalno osjetljive skupine građana . Ovdje za primjer možemo uzeti primjer raseljavanja lokalnog stanovništva iz strogih jezgri gradova u svrhu komercijalizacije i turizma poput Dioklecijanove palače u Splitu. Građani slabijeg imovinskog statusa i umirovljenici s vremenom rasprodaju i iseljavaju iz većih nekretnina ili atraktivnijeg područja radi veće procjene same nekretnine,  što na duge staze dovodi do getoizacije na manje atraktivnim lokacijama.
Mladi će napustiti svoje domove i djedovinu onako kako se to dogodilo u Slavoniji… – kažu u Pokretu otoka. 
– Smatramo da u Hrvatskoj postoji niz ključnih problema koje je potrebno rješavati puno prije uvođenja poreza na nekretnine stoga se priključujemo građanskoj inicijativi i zahtjevima prema Vladi RH za ukidanjem Zakona o porezu na nekretnine, hitno provođenje kompletne porezne reforme koja će uključivati smanjenje poreza na rad i smanjenje PDV-a te neophodnu reformu javne uprave u vidu smanjenja troškova, radnih mjesta i optimizacije rada – zaključuju.

S jednog od prosvjeda ‘Pokretnih otočana’ (foto: pokret otoka/Otoci.eu)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI