Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Danas počinje projekt ‘Suhozidna ekstravaganca’ u Murteru

Danas počinje projekt ‘Suhozidna ekstravaganca’ u Murteru

Treće izdanje projekta ‘Suhozidna ekstravaganca’ provest će se u Murteru od 16. rujna do 16. listopada 2017., a glavne aktivnosti bit će na lokaciji arheološkog nalazišta Colentum.

Cilj projekta je unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturne/arheološke baštine kao zajedničke europske vrijednosti i njezinog potencijala u smislu održivog razvoja ruralnih zajednica, razvoj volonterskog rada i podizanje značaja istog za zajednicu, te informiranje mladih o različitim mogućnostima Erasmus+ programa.
Petnaest mladih iz pet europskih zemalja mjesec dana provest će u Murteru. U suradnji s Općinom Murter-Kornati, Muzejem Grada Šibenika, Nacionalnim parkom Kornati te komunalnim poduzećem Murtela, volonteri će svojim radom i ove godine vrijednost ovog arheološkog nalazišta podići za stepenicu više.
Kao i prošlih godina, na terenu će volontere voditi arheolog iz Muzeja Grada Šibenika koji će koordinirati posao i osigurati da se svi radovi provode u skladu sa strukom. Glavnina radova na Colentumu ove godine će se fokusirati na podizanje suhozida uz novouređenu arheološku plažu, uređenje dijela rimske vile jugozapadno od vidikovca te istraživanja na vili u moru. Uz arheologa, volonterima će u dijelu njihovih aktivnosti pomoći i iskusni suhozidari iz Nacionalnog parka Kornati.
Osim rada na terenu, volonteri iz Turske, Bugarske, Španjolske, Italije i Poljske dio vremena provest će u izradi prve lutkarske predstave na temu Colentuma. U pripremi i osmišljavanju predstave volonteri će imati pomoć glumice i lutkarice Ivke Babić iz zagrebačkog kazališta sjena. Volonteri će se sa tematikom Colentuma upoznati koristeći se ilustriranom pripovijetkom inspiriranom Colentumom, „Kalafatov izazov“, web-stranicom Colentuma te turističkom kartom „Skriveno blago Colentuma“, koji su rezultat prethodnih projekata provedenih na Colentumu. Lutkarskom predstavom bit će obuhvaćena i posljednja dobna skupina korisnika tj. posjetitelja Colentuma – djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole.
Volonteri će se lokalnoj zajednici predstaviti 26. rujna, kada će na Trgu Rudina u sklopu malog sajma proslaviti Europski dan jezika. Uz predstavljanje svog jezika, prikazat će i ostale segmente svoje kulture, poput hrane, plesa, pjesme, narodnih nošnji i sl. Osim toga, na ovom internacionalnom sajmu, lokalno stanovništvo će imati priliku saznati više o mogućnostima volontiranja u sklopu programa Erasmus +.
Projekt Suhozidna Ekstravaganca 3 provodi se uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu EU programa “Erasmus+”.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI