Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Crobarometar Nove TV: HDZ-u i SDP-u pada rejting, HDZ i dalje za 10 posto jači

Crobarometar Nove TV:
HDZ-u i SDP-u pada rejting, HDZ i dalje za 10 posto jači

 

Prema najnovijem istraživanju agencije Ipsos , provedenom od 1. do 18 rujna , na uzorku od 968 ispitanika, čije rezultate objavljuje Nova TV, HDZ s 31,7 posto uživa čak 10 posto veću potporu birača od SDP-a- 21,7 posto, kao najjače opozicijske stranke. Obje su stranke zabilježile blagi pad, pa je HDZ-u to najlošiji rejting u zadnjih godinu dana, dok je SDP-u najlošiji unatrag zadnjih pet mjeseci.

Za razliku od HDZ-a i SDP-a, Živi zid i Most su prema rujanskom Crobarometru ostvarili blagi rast potpore, pri čemu je Živi Zid na kraju rujna dosegao 8,8 posto, a Most 7,3 posto podrške. Milan Bandić i njegova „365 stranka“ imaju 3,9 posto, HSS 2,7 posto, IDS 2,4 posto, a HSU tek 1,8 posto potpore građana. Splitska stranka s nacionalnim ambicijama, „Pametno“ trenutno uživa 1,6 posto podrške, a ono što je ostalo od nekadašnjeg HNS-a sa Predragom Štromarom na čelu dobija jedva 1,1 posto potpore kao i Čačićevi Reformisti i Lovrinovićeva „Promijenimo Hrvatsku“.

Ispod 1 posto ostali su HDSSB ( 0,8 posto), HSLS ( 0,6 posto ), Neovisni za Hrvatsku ( 0,4 posto ) i Glas ( 0,2 posto ).

Indikativno je da čak 64 posto anektiranih građana procjenjuje da Hrvatska ide u lošem smjeru, s njima se ne slaže 25 posto „optimista“, a ne znaju što bi o tome rekli njih 11 posto. Vladu podupire 61 posto ispitanika, a upola toliko joj uskraćuje podršku za politiku koju vodi. Ostali su „bez teksta“.

Premijera Andreja Plenkovića ne mora boljeti glava zbog možebitnog raspada koalicije, jer, svi su izgledi da će ona dogurati do kraja mandata, procjenjuju anketirani građani, a svega njih 25 posto u opstanak ovog saveza ne vjeruje. I u HDZ-u i u SDP-u vlada uvjerenje da će HDZ-HNS partnerstvo potrajati cijeli mandat.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI