Neovisni novinarski portal
19.3.2024.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

B. Jokić:
Gradivo ne samo da je preobimno, ono je da tako kažem idiotsko

Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

Boris Jokić, izgurani bivši voditelj ekspertne skupine u pripremi kurikularne reforme, gostovao je na RTL televiziji (snimka).

– Negdje 1457 dana je prošlo otkad sam osobno rekao da bi se ta reforma trebala zvati Cjelovita kurikularna reforma, a 457 dana je prošlo otkad je zadnja točka napisana na tim dokumentima. No, od tada se ništa ne događa, upravo radi političkih prepucavanja, radi toga što je politika odlučila stvar uzeti u svoje ruke od struke. Odlučila je zatrovati taj proces – kazao je Jokić.
Zaključio je i kako su srednjoškolci izloženi bespotrebnom pritisku i prevelikoj satnici, te kako je gradivo preobimno, odnosno idiotsko.
– Trenutna satnica koju hrvatski učenici nije toliko opterećujuća u osnovnoj školi, u srednjoj škola ona doseže nevjerojatne razmjere. Većina ljudi ne radi efektivno osam sati. Očekivati od djece da sjede u klupi osam sati je nerealno očekivanje. To je čak i razvojno štetno. Kada bi Hrvatska krenula k tome da ima cjelodnevnu nastavu koja bi bila takva da uključuje i odmor i različite druge aktivnosti, onda bi to imalo smisla. Je li gradivo koje se uči preobimno? Jest. Ne samo da je preobimno, ono je da tako kažem idiotsko. To je ideja da se sve znanosti koje postoje utrpaju u školu, ne uvažavajući dob djeteta, uvjete u kojima nastavnici rade… – zaključio je Jokić.
Snimka razgovora je OVDJE.

Boris Jokić (foto printscreen HRT/Tris)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI