Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Anto Đapić u akciji : Referendumska “ljuta trava na ljutu ranu”

Anto Đapić u akciji :
Referendumska “ljuta trava na ljutu ranu”

Anto Đapić bi opet stavljao „ljutu travu na ljutu ranu“, jer prekipjela je njima ( HOS-u) čaša. Kritičarima podizanja spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu na kojoj je uklesan i ustaški pozdrav „Za dom spremni“, odlučio je odgovoriti jednom referendumskom inicijativom. – Jeste li za to da se zastupnici iz redova nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru biraju na temelju općeg prava glasa, kao i svi ostali zastupnici?- tako bi otprilike moglo glasiti pitanje na referendumu kojeg najavljuje Đapić.

Prekipjelo im je, dosta im je, kako je izjavio za RTL televiziju, agresivnih nastupa Pupovca i Radina vezano za ploču u Jasenovcu i njihovih ultimatuma Vladi. Ako ne može HOS-ova ploča u Jasenovcu, misli Đapić,  ako ne može ZDS, e neće moći ni manjinski zastupnici u Sabor s jedva tisuću glasova birača.
Kad će krenuti s prikupljanjem potpisa za referendum još nije poznato, a čini se da će još trebati vremena za formuliranje referendumskog pitanja kako njihova inicijativa ne bi pala na prvom koraku. Čini se da bi im u tome od pomoći mogla biti i udruga Željke Markić U ime obitelji, koja iza sebe već ima iskustvo uspješno provedenog referenduma, a nema sumnje da će se oko ove inicijative HOS i „obiteljaši“ lako složiti.
Zasad se čini kako je intencija možebitnog referenduma da se i manjinski zastupnici biraju na stranačkim listama temeljem općeg prava glasa, i da za ulazak u Sabor trebaju jednak broj glasova kao i svi ostali, ali se neće dirati u zajamčeni broj od osam manjinskih zastupnika. No, u SDSS-u , očekivano, najavu referenduma drže izravnim udarom na stečena prava manjina, pogotovo u atmosferi izraženog govora mržnje.
O inicijativi će još zasigurno biti puno govora, a sasvim izvjesno i polemika. Eto nove teme za bezbrižnu, sređenu i gospodarski stabilnu Hrvatsku…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI