Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
GOSPODARSTVO
Župan Goran Pauk i direktorica županijskog TZ-a Željana Šikić (Foto: Jozica Krnić)

Županijska turistička prezentacija:
Čips od leće, marinirana breskva i novi rekordi

Župan Goran Pauk i direktorica županijskog TZ-a Željana Šikić (Foto: Jozica Krnić)

U 9.45 bio je zakazan doručak kod Pelegrinija. Županijska turistička zajednica, odnosno njezina direktorica i župan, prezentaciju rezultata i promotivnih filmova odlučili su upriličiti na razini, u restoranu koji je valjda 118. put zaredom proglašen najboljim restoranom u galaksiji. Ili nešto slično tome.

Nemojmo se zavaravati, došli smo jesti. Jer ionako znamo da je turistička sezona, kao i svake godine od kada se Dalmacija vrednuje po glavi turista, uobičajeno rekordna.
Došli smo k’o gospoda na pjenušac i kavu, i čašu vode koja je, zahvaljujući požrtvovnosti preljubaznih učenika i studenata turističkih smjerova, uvijek bila puna. Nije neka fora piti pjenušac (ne šampanjac, kako su nas upozorili požrtvovni i preljubazni učenici i studenti) u 10 ujutro, ali dopustimo i nama novinarima da jednom budemo mali snobovi i hinimo da uživamo u pjenušcu “Šinjorina” koji nije šampanjac. Bilo je baš osvježavajuće, kao. A i čulo se da će nam, ako ništa drugo, dati sjaj u očima, koji smo izgubili zajedno s ugledom struke i pristojnim primanjima.

Pjenušac (Foto: Jozica Krnić)

Kad su nam požrtvovni i preljubazni htjeli odnijeti poluispijenu šalicu kave ispred nosa, shvatili smo da je žurba. Pelegrini otvara vrata u 11 za prave goste, mi to dakako nismo, a puno je još posla pred nama.
Prvo su stigli sendviči od najmanjih ikad viđenih štruca kruha. Pršut, sir i krastavci. Šest komada, a nas za stolom četiri. Ovaj potpisnik, nenaviknut na doručke i bon-ton, uzeo je dva. A pritom je, nije nebitno, bio jedini muškarac za stolom.

Sendvičići (Foto: Jozica Krnić)

Namazu od bakalara, položenom na komadu čipsa od leće i prstohvatom marinirane breskve, trebalo se pristupiti oprezno. Krhka minijaturna i primamna instalacija nije prilična za grube ruke čiji su kažiprsti i palci otupjeli od tipkanja po tipkovnici. Sa sjajem u očima i nakon na brzinu naučene lekcije iz lijepog ponašanja, ovaj je novinar, polako s dvije ruke, pojeo jedan komad. Bilo je to dovoljno ribe za ranu zoru.
Dagnje u ledu s povrćem. Nismo bili sigurni jesu li bile sirove ili marinirane, pojeli smo ih nedišući. I pohvalili kuhara, iako ih, očito, nitko nije kuhao. Ali, red je.

Bakalar i ostalo (Foto: Jozica Krnić)

Kako bi zadovoljstvo pri odlasku u stvarni život bilo potpuno, novinari su na poklon dobili po bocu vina i raštrkali se prema svojim redakcijama.
Eh da, u prvih sedam mjeseci 2017., Šibensko-kninska županija imala je 538.171 turististički dolazak, što je za 17 posto više nego lani. Noćenja je bilo 3.297.107, 13 posto više. Jedva čekamo prezentaciju rezultata za kolovoz.

Dagnje (Foto: Jozica Krnić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI