Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Županijska skupština na rubu incidenta: Petrina “preuzeo” sjednicu! Županu Pauku dogorio fitilj: Nemoj da te tresnem!

Županijska skupština na rubu incidenta:
Petrina “preuzeo” sjednicu! Županu Pauku dogorio fitilj:
Nemoj da te tresnem!

Stipe Petrina jutros je “preuzeo” vođenje sjednice Skupštine Šibensko-kninske županije. Naravno u svom stilu. Kako izbor Nediljka Dujića za predsjednika Skupštine Petrina i dalje drži nelegalnim, odlučio je sam sebe proglasiti predsjednikom. Dovukao je stolicu, oteo mikrofon i pokušavao uvjeriti županijske vijećnike da ako ne isprave propuste sa konstituirajuće sjednice slijede novi izbori. Uslijedilo je dugo nadglasavanje, isključivanje i “otimanje” mikrofona, napuštanje sjednice od dijela oporbe… Pale su teške riječi, a županu Goranu Pauku koji je više od sat i pol sjedio gotovo nezainteresirano, zabavljen svojim mobitelom, dogorio je fitilj pa je Petrini iznervirano poručio: Nemoj da te tresnem!

-Na što ovo sliči!, Pa je li ovo način? Ovo je sramotno!, komentirali su županijski vijećnici iz klupa pokušavajući dočekati rasplet kako se činilo pat pozicije u režiji primoštenskog načelnika i županijskog vijećnika Stipe Petrine koji je uporno pokušavao prekinuti sjednicu.

Mikrofon je moj!

Stipe Petrina je ponovno na samom početku sjednice preuzeo mjesto za govornicom ne dozvoljavajući niti da se obavi prozivka vijećnika jer Petrina Skupštinu i dalje smatra nelegalnom, unatoč tome što je Ministarstvo uprave, kako tvrdi Nediljko Dujić, potvrdilo njenu legalnost.
Naime prva radna sjednica Županijske skupštine prošlog je ponedjeljka je prvo prekinuta a onda i otkazana na zahtjev nezavisnog Stipe Petrine, koji je tvrdio da Skupština nije legalna jer je na konstituirajućoj sjednici  izabrano Mandatno imunitetno povjerenstvo dobilo 20 glasova, što je u tom trenutku bila većina, ali ne apsolutna. No u međuvremenu je zatraženo mišljenje Ministarstva uprave koje je odgovorilo kako za konstituiranje Skupštine Mandatno povjerenstvo uopće nije potrebno, te da se ono može izabrati na novoj sjednici.
– Vašoj bahatosti nema kraja, ljuto je započeo Petrina te spustio mikrofon, sa stola predsjednika Skupštine Nediljka Dujića, na pod.
– Vi niste predsjednik Skupštine jer ona nije legalno izabrana, vi nemate pravo voditi sjednicu. Vi ste lagali i falsificirali zapisnik konstituirajuće sjednice Županijske skupštine, bio je uporan Petrina.
Dujić se branio obrazloženjem Ministarstva uprave i nekoliko puta vraćao pred sebe mikrofon:
– Ne dirajte tehniku, govorio je Dujić, isprva strpljivo dopuštajući Petrini da govori. No Petrina nakon toga dovlači stolicu i preuzima vođenje sjednice, pa potom sjeda na Dujićev stol objašnjavajući kako je on od danas predsjednik Skupštine.

Dva “predsjednika” skupštine

– Ovdje je pitanje želimo li poštivati poslovnik Skupštine i želimo li raditi po zakonu. Iz odluke Ministarstva uprave proizlazi da Mandatna komisija nije izabrana. Zašto je bitna Mandatne komisija? Mandatna komisija je itekako bitan sastojak, ali samo konstituirajuće sjednice. Dakle, sve radnje koje je Mandatna komisija napravila na sjednici 21. lipnja su ništavne. Izbor predsjednika Skupštine nije bilo moguće provesti jer je Mandatna komisija ništavna i to je sukus problema. Zato sam vas molio prošli put i molim vas i sada da se ide otpočetka. Ovo će vam pasti na upravnom sudu. Imate još 14 dana da konstituirate skupštinu. U Vodicama je bio isti slučaj – objašnjavao je Petrina, apelirajući na vijećnike da se krene u novo konstituiranje Skupštine.
I tek kada je bilo jasno da Stipe Petrina ne misli odustati ni na koji način, svi su počeli su “pucati po šavovima”. Iz oporbe su pozivali na smirivanje strasti pa je na prijedlog  Ivice Ledenka iz MOST-a, određena je pauza u kojoj su se sastali predstavnici svih stranaka kako bi odlučili što i kako dalje.

Ivica Ledenko: Nećemo sudjelovati na ovakvoj sjednici

No nakon desetominutne stanke Ledenko je ustvrdio kako su se dogovorili “da ništa nisu dogovorili” i sjednica je nastavljenja po starom ali bez vijećnika SDP-a i MOST-a.
Nediljko Dujić je pokušavao započeti sjednicu, tajnik skupštine Ante Alfirev započeo je s prozivkom vijećnika, a Petrina mu je istrgnuo papir iz ruku i zgužvao ga.

Stipe Petrina: Skupština je nelegalna.

U tom trenutku županu Goranu Pauku, koji je više od sat i pol sjedio gotovo nezainteresirano, zabavljen svojim mobitelom, dogorio je fitilj:
–  Ovo je silovanje Skupštine, Petrina nas tjera da ga izbacimo i da idući put dovedemo zaštitare. Molim vas gospodo iz oporbe recite jasno i glasno, nemojte kalkulirati, ovo nije red. Ministarstvo koje odlučuje je dalo svoje mišljenje i jasno je da je Skupština legalna. Sljedeća instanca je sud. Neće nas predstavnik manjine maltretirati cijelu skupštinu– vikao je Pauk kojem su zapljeskali vijećnici HDZ-a.
– Nećete nastaviti skupštinu, vikao je Petrina na Pauka, a Pauk mu je odgovorio: Hoćemo, nastavit ćemo. Možeš do ujutro ode visiti, nastavit ćemo!

Stipe Petrina i Goran Pauk-odmjeravanje snaga

Ono što je uslijedilo ne može se nazvati sjednicom jer dok je predsjednik skupštine Nediljko Dujić čitao točke dnevnog reda, Petrina je za govornicom pjevušio i dobacivao.
No nije to previše omelo županijske vijećnike iz HDZ-ove većine koji su ekspresno podizali ruke na izglasavanje svih točaka dnevnog reda iako ništa nisu mogli ni čuti ni raspraviti.
Tek nešto rasprave povelo se oko Master plana turizma Šibensko-kninske županije, no i to je ostalo u drugom planu jer je umalo došlo do fizičkog obračuna između župana Gorana Pauka i Stipe Petrine koji su se u isto vrijeme našli za govornicom. Pauk je pokušavao objasniti što Master plan znači za županiju, a Petrina ga je prekidao.
– Nemoj da te tresnem!, iznervirano je Petrini poručio Pauk, na što su skočili i oporbeni i vijećnici HDZ-a da smire situaciju.
– Otvaram raspravu. Zatvaram raspravu. Stavljam na glasovanje: 23 vijećnika ZA!, ponavljao je Dujić kod svake točke dnevnog reda niti ne prebrojavajući dignute ruke. Jer trebalo je tu agoniju privesti što prije kraju. Barem za danas.

Nediljko Dujić: Ja nisam iznerviran, ja sam taman!

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI