Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
NIJE ŠALA...
Plakat originalnog Vlaka slobode

Željezničko-domoljubni performans:
Sutra krnja repriza Vlaka slobode iz 1995. godine

Plakat originalnog Vlaka slobode

Sutra, u subotu, 26. kolovoza 2017. godine, na relaciji Split–Knin–Split organizira se simbolična vožnja „Vlakom slobode“. Ne, nije šala. Željezničko-domoljubni performans započinje sutra u Splitu u 8 sati polaskom vlaka sa splitskog kolodvora. Doduše u krnjoj, kraćoj putanji, pa će se Vlak slobode umjesto iz Zagreba preko Knina do Splita, voziti obratnim smjerom iz Splita, okrenuti se u Kninu i krenuti natrag u 13 sati. U Split bi trebao stići istoga dana u 14.30 sati. Ako ne bude kasnio.

– Sutra vožnja „Vlakom slobode“ na relaciji Split – Knin. Split, Solin, Kaštela, Šibenik, Drniš i Knin prisjećaju se događaja iz 1995. godine. S njom se na simboličan način želi obilježiti događaje iz kolovoza 1995. godine, kada je Vojno redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobođena Republika Hrvatska, uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom, nakon čega je, na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana 26. kolovoza 1995. godine tim prostorom prošao „Vlak slobode“. Tadašnjom vožnjom od Zagreba do Splita, sa usputnim zaustavljanjima, među kojima je najznačajnije bilo ono u Kninu, državni vrh Republike Hrvatske, predvođen predsjednikom Tuđmanom je na najzorniji način pokazao da je ponovo uspostavljeno teritorijalno jedinstvo zemlje i da više ne postoji ni politička, ni vojna opasnost od snaga koje su htjele razoriti Hrvatsku – pojašnjava se uoči tog prometno-domoljubnog spektakla.
Kako su se pohvavili iz Grada Šibenika, i oni su pozvani da se ukrcaju na Vlak slobode,i to na postaji Perković u 9.57 sati, ako ne bude zastoja u Kaštelima ili drugdje.
-Na poziv organizatora, Grada Splita i HŽ Putničkog prijevoza, vožnji će se pridružiti predstavnici Grada Šibenika, gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić. Polazak vlaka s željezničke stanice u Perkoviću je u 9:57 sati. U Kninu će se položiti vijenac na spomenik „Hrvatske pobjede ‘Oluja 95“, na Trgu Ante Starčevića, a izaslanstva gradova, Splita, Solina, Kaštela, Šibenika, Drniša i Knina obići će i kninsku tvrđavu.  Polazak iz Knina prema Split predviđen je u 13,00 sati s dolaskom u Split u 14,30 sati – doznaje se iz ‘željezničkog ureda’ u Gradu Šibeniku.
Zanimljivo, na internetskim stranicama organizatora, Grada Splita i HŽ Putničkog prijevoza, ne može se naći informacija o tom željezničkom zbivanju i izvanrednoj liniji koja se uvodi.
Po nekima, dobro je da se Vlak slobode provoza po jednoj od najzapuštenijih dijelova hrvatske željezničke mreže, a po drugima se radi o bespotrebnom političkom kiču na koji se bez valjanog razloga troši novac, budući da je Hrvatska oslobođena prije 22 godine.
Osim toga, uzvanici-političari moći će usput razgledati šume i polja spaljene u katastrofalnim požarima.

Plakat originalnog Vlaka slobode

Tags:

VEZANE VIJESTI