Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Premijer plenković na ulazu na Veleučilište Marka Marulića u Kninu (Foto: Tris/H. Pavić)

Ne odustaje se od prodaje HEP-a i kupnje INA-e – Vlada u Kninu donosi novi Zakon o braniteljima

Premijer plenković na ulazu na Veleučilište Marka Marulića u Kninu (Foto: Tris/H. Pavić)

Uoči Dana pobjede Vlada RH u Kninu održava posebnu sjednicu na kojoj se očekuje da će iznijeti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji ujedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika.

Premijer je dao izjavu pred sam početak sjednice:
 Povodom 22. obljetnice VRO Oluja održavamo sjednicu vlade RH  u Kninu, u suradnji s gradonačelnikom, sa županom. Činjenica da će gotovo polovica sjednice biti posvećena različitim projektima koji su važni za Grad Knin za Šibensko-kninsku županiju, za gospodarski rast, za stambeno zbrinjvanje, za razvoj, kao i da će biti potpisano 14 ugovora vrijednih preko 180 milijuna kuna,  je jasan signal da naša vlada ove sjednice ne održava samo u simboličkom smislu u Vukovaru, Sisku i Kninu. To su nam jako važni gradovi i želimo da ovo bude prigoda da one krajeve hrvatske koji su ipak deprimirai iz različitih razloga stavimo visoko na dnevni red i da potičemo ravnomjerni regoionalni razvoj RH, da ova poruka Kninu bude jedan ozbiljan signal Vlade RH na tragu provedbe recentno usvojene Strategije regionalnog razvoja – rekao je Plenković.
Novinari su ga odmah pitali koliko će koštati najavljeni Zakon o pravima hrvatskih branitelja.
Mi smo vrlo studiozno u proteklih godinu i pol dana radili na ovom zakonu, Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, koji na jedinstven način regulira i objedinjava prava hrvatskih branitelja. Cilj ovog zakona je popuniti određene praznine, možda i korigirati određene nepravde koje su postojale do sada. Osigurali smo u jednoj kvalitetnoj međuresornoj koordinaciji puni konsezus između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva financija te Ministarrtva rada i mirovinskog sustava, neke odredbe idu odmah od 2018., a neke su predviđene za 2019. godinu. Sve analize su pokazale da je ovaj zakon kvalitetan svojim sadržajem i da je fiskalno održiv – rekao je Plenković. 
Na pitanje novinara ustvrdio je kako Vlade ne odustaje od otkupa MOL-ovih dionica INA-e i od prodaje 25 posto dionica HEP-a.
Ne odustaje, a sigurno je ono što smo rekli da je 25 posto dionica HEP-a ona intencija koja je bila na dnevnom redu prije nekoliko mjeseci  i još uvijek je jedna od opcija, ali o tome će vlada tek odlučiti.
Očekujete li sutra dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine na prolavu?
Koliko znam, SDSS koji je dio parlamentarne većine putem SNV-a će dati jednu izjavu  koja se odnosi na sjećanja na način na koji oni to vide.  
Nakon sjednice premijer i ministri će biti ponovno na raspolaganju za pojašnjenja.

Sjednica Vlade u Kninu – Andrej Plenkovic (Foto: Tris: H. Pavić)


VEZANE VIJESTI