Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Majica za 20 dolara (foto: www.greatamericaneclipse.com)

Velika američka pomrčina:
Totalna pomrčina sunca i razuma

Majica za 20 dolara (foto: www.greatamericaneclipse.com)

Večeras oko 20.30 sati po našem vremenu će biti mlad mjesec, a ujedno i potpuna, odnosno totalna pomrčina sunca. Bit će vidljiva nešto ranije uglavnom sa sjevernoameričkog kontinenta, odnosno područja današnjih SAD. Dakako, u SAD-u već mjesecima traje medijska histerija i biznis pomama oko današnjeg događaja, pa će milijuni Sjevernoamerikanaca pohrliti u dijelove države za koje se pretpostavlja da će biti najvedriji, gdje bi onda pomrčina sunca trebala biti najvidljivija.

Usput, današnja totalna pomrčina sunca ima i svoje pripadajuće ime: Great American Eclipse, odnosno Velika američka pomrčina. Normalno, ima i istoimenu internetsku stranicu www.greatamericaneclipse.com, gdje možete saznati sve o istoj: gdje je treba gledati, kako kupiti majice, kape, karte, naočale, boce vina, vode i ostaloga s oznakom Velike američke pomrčine.
U SAD-u danas s tim u vezi vlada izbezumljenost, pa se vlasti pribojavaju kako bi moglo biti prometnih problema kada kolone gledatelja krenu put idealnih zona za gledanje mraka, a u nekim dijelovima SAD-a se boje i šumskih požara.

 

Pomrčinoljupci u koloni automobila u Oregonu

Prodaje se sve što ima veze s pomrčinom, pa tako i sedmodnevno krstarenje  kruzerom nazvano Total Eclipse Cruise ili Krstrenje totalne pomrčine. Kruzer Oasis of the Seas isplovio je iz Port Canaverala jučer, a kompanija Royal Caribbean obećala je gostima “nebeski fenomen koji je spreman postati najfotografiraniji, najcjenjeniji i najpoznatiji događaj u ljudskoj povijesti”.
Barmeni će putnicima na pomrčinskom krstarenju služiti koktele “Kozmički Cosmo” i  “Planetarni Punch”.
A na brodu će zapjevati i 68-godišnja pjevačica Bonnie Tyler, poznata i po hitu  nastupit će “Total Eclipse of the Heart’ ili ‘Potpuna pomrčina srca’.

I dok Amerikanci usplahireno hrle ka pomrčini, valja istaći kako brojni drevni narodi nisu savjetovali svojemu pučanstvu zurenje u pomrčine sunca, nego suprotno od toga. Osim  što ono može izazvati oštećenja vida ili sljepilo ako ju se gleda bez zatamnjenih stakala, onda i zbog uvriježenog stajališta kako je gubitak sunčeve svjetlosti, makar i na kratko, događaj s negativnim predznakom, a ne razlog za histeriju, euforiju i veselje.  Naime, predaje su ih upućivale na neke neželjene događaje koji su se znali poklapati s tim nebeskim fenomenom, pa je zaključeno kako je bolje ne zuriti u pomrčine sunca.
Američki pak astrolozi na široko pišu o tome kako ovakva potpuna porčina može prouzročiti poteškoće vodećim političarima u SAD-u, posebice aktualnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.
Nadalje, neki tvrde kako je Velika američka pomrčina nekima u toj državi već ranije pomračila zdravi razum.

Majica za 20 dolara (foto: www.greatamericaneclipse.com)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI