Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Vajda ostala bez 700 svinja: Farmer nestao zajedno sa svinjama, policija raspisala tjeralicu

Vajda ostala bez 700 svinja:
Farmer nestao zajedno sa svinjama, policija raspisala tjeralicu

Za Igorom Vukovićem, vlasnikom Eko farme Ves iz Zagreba, raspisana je tjeralica. Zbog gotovo bizarne, ali očigledno dobro pripremljene i organizirane krađe. Perfidni farmer otuđio je, kako izgleda, preko 700 utovljenih svinja koje je trebao isporučiti mesnoj industriji Vajda iz Čakovca s kojom je, početkom svibnja ove godine, potpisao ugovor o kooperaciji za tov. Vajda se obavezala kooperantu isporučiti svinje i hranu za njihov tov, a Vuković je bio dužan hraniti ih, brinuti o njihovom zdravlju i veterinarskim pregledima, i kad dosegnu težinu od 120 kilograma,  isporučiti ih Vajdi. Umjesto toga, nestao je zajedno sa 723 utovljena praseta bez traga!

Nesvakidašnja prijevara dogodila se uoči predviđenog klanja, kad su svinje već dostigle planiranu težinu. Na Vukovićevu farmu u Martinskoj Vesi kod Siska svinje su isporučene u svibnju. Vajda je redovito dostavljala hranu za prasiće, kontrolirala Vukovića i njegovu farmu, provodile su se i veterinarske inspekcije, i sve je funkcioniralo gotovo do trenutka preuzimanja svinja. Trebalo je još kontrolirati svinje na salmonelu i radi toga je predstavnik Vaojde pokušao kontaktirati kooperanta, ali se ovaj jednostavno nije javljao. Na farmu je upućen kamion s hranom, ali hranu nije imao komu predati niti za koga isporučiti. Jer, netragom je nestao i farmer i svinje koje je nekoliko mjeseci tovio.
Čakovečkoj mesnoj industriji prouzročena je šteta od 1, 6 milijuna kuna. Vjeruje se da su Vajdine svinje završile na crnom tržištu, a odatle u mesnice i restorane, pri čemu je lukavi kooperant višestruko zaradio. No, zaludu mu takva zarada, jer daleko ne može stići s obzirom da je za njim raspisana tjeralica. Na žalost, Vukoviću ovo nije prvi put, pa se postavlja pitanje kako je moguće da tako renomirana tvrtka kao što je Vajda sklapa tako ozbiljan posao s kooperantom kojega očigledno nije dobro provjerila. Zbilja „praseća posla“.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI