Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
GOSPODARSTVO
“Trokut”: Nukleus novog Šibenika zasnovanog na suvremenim tehnologijama

“Trokut”:
Nukleus novog Šibenika zasnovanog na suvremenim tehnologijama

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo “Trokut” vrijedan 27,7 milijuna kuna koji će se graditi u Mandalini predstavljen je danas Urbanom centru Šibenik.

“Trokut” će se prostirati na dvije etaže ukupne površine 2084 metara kvadratnih. Bit će najsuvremenije opremljen, a u samom centru predviđeno je 28 funkcionalnih jedinica, fleksibilni prostori, Fab lab radionice, uredi,…Početak radova planiran je u veljači sljedeće godine, a 80 posto potrebnog novca je iz EU fondova.
Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta je predstavljajući projekt istaknuo kako je otvaranje Urbanog centra i Urbanog inkubatora bio početak strateškog plana usmjerenoga prema razvijanju modernih tehnologija:
-U posljednje tri godine Grad Šibenik uredio je dva derutna prostora, Urbani centar i Urbani inkubator, koji su postali nukleus novog Šibenika zasnovanog na novim tehnologijama. S vremenom se stvorila potreba za uređenjem većeg objekta namjenjenog startupovima i poduzetnicima u kojem će oni razvijati nove ideje te raditi s najsuvremenijom tehnologijom. Ulaganjem u ove projekte dokazali smo kako se u Šibeniku može živjeti i raditi svjetske stvari. U “Trokutu” ćemo nastaviti razvijati sve ono što se radi u Urbanom centru i inkubatoru ali ćemo napraviti iskorak. Prostor će biti najsuvremenije opremljen prema preporukama čuvenog i renomiranog američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology). Mi se ravnamo s onim što je hit u svijetu. Šibenik postaje centar koji na sebe lijepi nove tehnologije i to je put kojim idemo.

Ivana Bujas Rupić i Danijel Mileta/Foto:TRIS(J.Krnić)

Dio opreme, vrijedne oko 2 milijuna kuna, kakva će se koristiti u Centru su oculus rift (naočale za virtualnu stvarnost),3D scaner, 3D printer te nanotehnologija printanja, koja je danas predstavljena novinarima.
Voditeljica projekta Ivana Bujas Rupić, pomoćnica pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, ističe kako je Centar “Trokut” namijenjen poduzetnicima, edukaciji mladih, razvoju startup projekata ali i koji bi u Šibenik trebao privući i tzv. “milenijalce” i “generaciju y” koji će po modelu Holliworka u Šibenik donositi i nova znanja.
– Usporedo s početkom rada na realizaciji projekta “Trokut” krećemo i sa marketing planom kako bi Centar odmah nakon otvaranja bio pun. Želimo privući strance koji će u Šibeniku imati sve potrebno za razvijanje svojih projekata i rad dok su na godišnjem odmoru, kazala je Rupić.
Partneri Grada Šibenika u projektu “Trokut” su Podi Šibenik d.o.o. i Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o., Zagreb, dok su suradnici na projektu Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe,  Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, Sveučilište u Zagrebu-Šibenik, Veleučilište u Šibeniku,  Tehnička škola Šibenik,  Industrijsko-obrtnička škola Šibenik te Javna ustanova razvojna agencija Šibensko-kninske županije.
Ukupan iznos projekta je 27.722.245,10 kuna, od čega je Grad Šibenik “povukao” bespovratnih 20 milijuna kuna iz fondova Europske unije.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI