Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
(Školska) Shema za zdravlje nacije: Ima da đaci jedu domaće i zdravo, pa makar profesori pripremali i dijelili hranu!

(Školska) Shema za zdravlje nacije:
Ima da đaci jedu domaće i zdravo, pa makar profesori pripremali i dijelili hranu!

Svake godine izgubimo nekoliko, u pravilu deficitarnih, zanimanja. Ali, imamo Shemu. Školsku. Koja bi trebala osigurati zdravu hranu za zdravu djecu. Kako više ne bi odgajali generacije pretile nacije. Shema je krenula od 2013., s ambicijom da sve škole budu uključene u program. Diljem Hrvatske. Cilj je gotovo ostvaren.  Škola je sve više a i “zdravi budžet” je sve teži, pa je ove godine osigurano čak 21,3 milijuna kuna. Ravnatelji i kad su protiv, ipak pristaju, da ne bi kod osnivača svojih škola ispali “crne ovce” i dospjeli na “liste za odstrel”. U Školsku shemu se bezmalo mora, pa se pod obavezno u školama zdravo jede, a djeca i dalje pretila…

Možda svake godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nositelj je projekta, školama se trošak “zdrave hrane” refundira iz državne blagajne, a dobavljače ravnatelji biraju samostalno. Hm, ne baš samostalno, jer listu s koje škole biraju dobavljače, utvrđuje već spomenuta državna agencija.
Projektu mnogi zamjeraju imperativnost unatoč činjenici da veći broj škola nema ni potrebnu infrastrukturu za skladištenje hrane a niti raspoloživih djelatnika za njezinu distribuciju. A znade se dogoditi, tvrde, i da dobiju već sasvim trule namirnice ( voće i povrće). Unatoč svemu tome, tko odbije sudjelovanje, uvjeravao nas je jedan šibenski ravnatelj srednje škole, mora itekako to dobro obrazložiti, da ga ne stigne kazna. Zašto? Spekulira se,  kažu nam u školama, da je tomu tako jer je ove godine Školska shema, uz ostalo, u funkciji spašavanja Agrokora i njegovih dobavljača.  Projekt, vele,  financira država, a državna agencija utvrđuje listu dobavljača…

Dobavljača voća i povrća 68,  a mlijeka samo 9

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je nositelj projekta, objavila je u lipnju javni poziv školama i dobavljačima zainteresiranim za sudjelovanje u Shemi, dakle, za isporuku voća i povrća, odnosno mlijeka i mliječnih proizvoda učenicima. Temeljem iskazanog interesa, kako su nas izvijestili iz Agencije, u projekt bi se ove školske godine trebalo uključiti 68 dobavljača voća i povrća, od čega 22 OPG-a, te samo 9 dobavljača mlijeka i mliječnih proizvoda. Također, za sudjelovanje se prijavilo 1.118 osnovnih i srednjih škola za raspodjelu voća i povrća, a 718 osnovnih škola bi distribuiralo i mlijeko i mliječne proizvode. Javni poziv je otvoren, kažu, tijekom cijele godine, pa se oni koji to nisu učinili dosad mogu uključiti kad god žele. Svi proizvodi, u okviru Sheme ili izvan nje moraju se distribuirati u roku od 24 sata od isporuke, upravo zbog toga što dio škola nema odgovarajuće kapacitete za adekvatno čuvanje namirnica. Tko će ih distribuirati, stvar je ravnatelja i organizacije posla u svakoj pojedinoj školi, ističu u Agenciji.
-Uključili smo se, iako nemamo ni kuhinju u kojoj bi držali namirnice, a ni kuharice koje bi hranu pripremale i dijelile. Kod nas će taj posao raditi spremačice, a vjerujem da će tako biti u većini škola. Puno lakše je osnovnim školama koje već imaju neku infrastrukturu za to, a mi, primjerice, imamo čak tri škole u jednoj zgradi, što dodatno komplicira provedbu programa- kaže ravnatelj šibenske Ekonomske škole Igor Friedrich, napominjući da je ovo njihovo prvo sudjelovanje u Shemi za koje će im ipak, trebati jedan novi djelatnik i dodatno opterećenje postojećih zaposlenika.
U Prometno-tehničkoj školi u Šibeniku taj dio obveza dopast će pripravnike, angažirane u školi po modelu 2600 kuna pripravničke plaće. Ravnatelj Zdravko Peran smatra da ovdašnje škole nemaju uvjete za taj program, a ako će već sudjelovati u njemu trebalo bi, smatra, nastavnike bar djelomično osloboditi nastave.

Nema “pravno uređene” obaveze sudjelovanja…

Pitali smo odgovorne osobe u Agenciji je li točno da se ravnateljima sudjelovanje u Školskoj shemi nameće kao imperativ, pa i kada nemaju nikakve uvjete za to. U Agenciji to odlučno demantiraju: – Ne postoji obveza sudjelovanja u Školskoj shemi koja je pravno uređena, već je sudjelovanje na dobrovoljnoj osnovi i svaka škola samostalno odlučuje o tome- tvrde. Ne vide problem u nepripremljenosti škola za prihvat i podjelu namirnica, jer dovoljno je, kažu , da škola “ima osoblje koje će primiti isporučene proizvode i raspodijeliti ih među djecom te voditi evidenciju o proizvodima koji su isporučeni…”??? Dovoljno je, dodaju, namirnice staviti na vidno mjesto da ga djeca mogu sama uzeti ili ih odmah nakon isporuke podijeliti djeci.
No, i to netko mora raditi…
Cilj je djecu navikavati na zdravu hranu i time suzbijati širenje pretilosti kod djece, veli županijska pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport Diana Ercegović. Naglasak je bio da škole odaberu dobavljače koji su najbliže njihovom sjedištu, a samo ako takvih nema, kao što je slučaj sa Šibensko-kninskom županijom, koriste se usluge dobavljača koji pokrivaju cijelu Hrvatsku. U šibenskom slučaju za voće i povrće to je Frutaria d.o.o. koja ima ispostavu i u Splitu, te Voćarska zadruga jabuka sa sjedištem u Bizovcu, kad je riječ o voću i povrću, odnosno Vindija Varaždin kad se radi o mliječnim proizvodima.

Škole nemaju dodatnih troškova, država plaća

Agencija projekt Školske sheme drži jednim od najuspješnijih koji se provodi u Hrvatskoj što je, uvjeravaju nas, potvrdila i evaluacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojoj je vidljiv “pozitivan učinak na usvajanje pravilnih prehrambenih navika i poboljšanje općeg zdravlja, a time i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti – dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, debljine, osteoporoze.” Škole nemaju zbog ovog programa dodate troškove, kažu, a izdaci za proizvode koje nabavljaju i distribuiraju refundiraju im se u roku od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva Agenciji za potporu.
Iz državne Agencije za plaćanja u poljoprivredi ne komentiraju spekuliranja da je Školska shema u funkciji spašavanja Agrokora i njegovih dobavljača, jer “prioritet se daje kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode u blizini škole”. Time se, ističu, potencira nabava i plasman proizvoda s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava, skraćuje lanac opskrbe i smanjuju troškovi transporta. A posredno dovodi i do povećanja konkurentnosti domaće proizvodnje, stvaranja novih radnih mjesta u poljoprivredi, ostanka sredstava u državnom proračunu i jačanja hrvatskog gospodarstva.
Dobro zvuči, šteta što tako samo zvuči…

 

Za Shemu osigurano 21,3 milijuna kuna

Školska shema je počela 2013./14. s distribucijom voća i povrća i tada je u njoj sudjelovalo 15 dobavljača, 720 škola i 138.501 učenik a troškovi su iznosili oko 14 milijuna kuna. Ove godine, uključeno je 30 dobavljača, 1054 škole i 397.227 učenika a do 16.lipnja troškovi su iznosili 12,464.668 kuna od ukupno predviđenih 21,3 milijuna.

Diana Ercegović, šibensko-kninska županijska pročelnica za prosvjetu: Knin i Drniš- apstiniraju

U Šibensko-kninskoj županiji jedva je poneki apstinent od Sheme.- Prijavljeno je 29 škola, 22 osnovne i sedam srednjih. Od ovih 22 osnovne, županija je osnivač 13 škola, a u devet ih je osnivač Grad Šibenik i jedna je Katolička osnovna škola. Zasad samo jedna osnovna škola u Šibeniku nije prijavila sudjelovanje ni za voće ni za mlijeko( “Juraj Dalmatinac”) a ni škola u Vodicama ne želi mliječni program. Također, četiri su srednje škole ostale izvan programa: Strukovna škola u Šibeniku, srednja škola Ivana Meštrovića u Drnišu i dvije srednje škole u Kninu- sasvim će precizno pročelnica Ercegović. Ukupni godišnji trošak sudjelovanja u ŠS za svih 20 škola kojima je županija osnivač( 13 osnovnih i 7 srednjih), iznosi 312.450 kuna ( 213.032 kune za osnovne škole i 99.417 za srednje). Škole samostalno odabiru dobavljače, ali isključivo s liste koju je utvrdila Agencija ( ?!)- potvrđuje pročelnica.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI