Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Oluja na moru

Pomorska zemlja? Sinoć u nevremenu nautičare spašavali Talijani, drugima savjetovano da bace sidro, a trećima se uputila kopnena policija

Oluja na moru

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvještava o, kako kažu, ‘koordiniranim spasilačkim akcijama i aktivnostima koje su najvećim dijelom poduzete kasno sinoć i noćas u zapadnome dijelu istarskog akvatorija, koje je pogodilo nevrijeme‘. Zapravo su se nastojali pohvaliti spasilačkim akcijama. Ali ne svojima, čini se. Naime, iz njihova izvještaja je uočljiva zabrinjavajuća razina neopremljenosti domaćih službi kojima je zadaća priskočiti u pomoć stradalnicima na moru. To je posve jasno nakon sinoćnje akcije spašavanja talijanskih jedriličara kod Istre. Na poziv upomoć hrvatske spasilačke službe nisu mogle odgovoriti jer dva broda Lučke kapetanije nisu mogla isploviti zbog nevremena, a ‘ophodni brod Obalne straže RH nije bio pripremljen za plovidbu’ (?), kako ističu. Zato su u pomoć pozvali – Talijane, odnosno njihove spasilačke službe, te privatne brodove koji su se zatekli u blizini.

Država koji se diči jednom od najljepših obala i s tisućom otoka, opstaje od prihoda koje donosi turizam, te se hvali nautičkim turizmom, i dalje previše ne mari za te činjenice. Dok se državni novac nemilice troši na razne načine, dotle Hrvatska i dalje nije u stanju opremiti ozbiljnu flotu kojom bi se nadzirala zbivanja na moru, te s kojom bi se u svim vremenskim uvjetima moglo priskočiti u pomoć u nevoljama poput sinoćnjih, ali i otočkom stanovništvu. Uostalom, evo izvještaja:

‘Nije bio pripremljen za plovidbu’

– Prva spasilačka akcija pokrenuta je sinoć u 20.20 slijedom poziva pogibelji sedmeročlane posade havarirane talijanske jedrilice „Alexa“, koja je ostala bez pogona na oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga, usred jakog nevremena. Kako su u trenutku dojave na moru vladali iznimno nepovoljni vremenski uvjeti zbog čega nije bio moguć isplov brodica niti pulske Kapetanije niti Pomorske policije, a ophodni brod Obalne straže RH trenutno nije bio pripremljen za plovidbu, MRCC Rijeka je u spasilačku akciju angažirala privatnu motornu jahtu „Follow me V“ dužine 41 metar koja je tada plovila uz Novigrad te se odmah uključila u spasilačku akciju. U međuvremenu je jedrilica „Alexa“ ostala bez svjetlosne signalizacije uslijed nestanka električne energije na plovilu, kao i bez radio i mobilne komunikacije, stoga MRCC Rijeka u komunikaciji sa talijanskom MRCC Roma posljednje potvrđene podatke o poziciji havarirane jedrilice proslijeđuje prema motornoj jahti „Folow me V“ te prema putničkom brodu (kruzer) „Silver Muse“ te svim ostalim brodovima u području potrage, a obzirom na opasnost od stradavanja posade talijanske jedrilice zbog izrazito jakog nevremena, u potragu je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže – vele u izvještaju.
Ipak, nekoliko sati nakon poziva u pomoć, u ponoć, isplovljava i domaća pomorska policija…
– Naknadno, noćas u 00.00 sati u potragu su isplovila i dva plovila Pomorske policije iz Umaga. Konačno, noćas, 7. kolovoza u 02.00 sati, posada motorne jahte „Folow me V“ javili su o pronalasku havarirane talijanske jedrilice u talijanskim vodama, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna. Na poziciju pronalaska pristigli su helikopter i brod talijanske Obalne straže, na koji su prekrcani svih sedam neozlijeđenih talijanskih državljana – javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Ima još: poziv upomoć je stigao s još jedne jedrilice. Umjesto intervencije, iz lučke kapetanije su posadi poručili da se usidre i čekaju kraj nevremena.

Naložili im da se usidre i čekaju prolaz nevremena

– Dok je trajala potražna akcija za talijanskom jedrilicom, sinoć u 21.15 sati u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv posade slovenske brodice koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe oko crvenog otoka, u blizini Rovinja. Posadi havarirane slovenske brodice službenici MRCC Rijeka naložili su da se usidre i čekaju prolazak nevremena. Jutros u 6.00 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je iz Lučke ispostave Rovinj da se slovenska brodica nalazi na oko 8 NM od Rovinja, nema ozlijeđenih te je organiziran privatni tegalj – vele spasitelji.
I za kraj,evo još jedan slučaj. Na poziv s nasukanog broda u Limskom kanalu naše službe su im utješno pojasnili da im ne mogu pristupiti, te je put njih upućena – kopnena policija.
– Sinoć u 22.05 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava da se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa 6 osoba. Niko nije ozljeđen i osobe su izašle na obalu. Radi nepristupačnosti po njih je upućena policijska patrola kopnenim putem – kažu u tom Ministarstvu koje u svom nazivu ima riječi ‘more’ i ‘promet’, te ‘infrastruktura’.

Oluja na moru

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI