Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
KULTURA
Amfiteatar Burnum/Foto: NP KRKA

NP Krka pokrenuo projekt istraživanja i valorizacije amfiteatra Burnum

Amfiteatar Burnum/Foto: NP KRKA

Projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu rezultat je bliske suradnje institucija i višegodišnjih znanstvenih istraživanja talijanskih i hrvatskih arheologa koji će omogućiti jedinstvenu i preciznu rekonstrukciju arhitektonske strukture amfiteatra i njen grafički prikaz najnovijim tehnološkim dostignućima kako bi se rimskoi vojni amfiteatar dodatno valorizirao i afirmirao kao arheološka i posjetiteljska destinacija.

Sporazum o istraživanju za studiju, dokumentaciju i valorizaciju rimskog amfiteatra u Burnumu potpisali su ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni parka Krka“ Krešimir Šakić, ravnateljica Odsjeka za Povijest Kulture i Civilizacije – Alma Mater Studiorum Sveučilišta u Bologni prof. Francesca Sofia i ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović.
Znanstvena suradnja navedenih institucija započela je 2005. na arheološkom lokalitetu Burnum na kojem se od tada redovito, svake godine, provode eksperimentalna i inovativna istraživanja u cilju razumijevanja dinamike naseljavanja u rimsko doba i njenog utjecaja na mikro-lokalitet Burnum ali i šire područje uzvodnog toka Krke. Podršku projektu pružaju i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru,  Centar za jadransku arheologiju i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
Projekt valorizacije rimskog amfiteatra u Burnumu rezultat je bliske suradnje institucija i višegodišnjih znanstvenih istraživanja talijanskih i hrvatskih arheologa koji će omogućiti jedinstvenu i preciznu rekonstrukciju arhitektonske strukture amfiteatra i njen grafički prikaz najnovijim tehnološkim dostignućima kako bi se postojeće arheološko nasljeđe i arheološko nalazište rimskog vojnog amfiteatra dodatno valorizirali i afirmirali kao arheološka i posjetiteljska destinacija.

Virtualna rekonstrukcija amfiteatra

Novi istraživački projekt sastoji se od niza topografskih mjerenja i dokumentiranja s tehnološki naprednom opremom i inovativnim metodama (laserski skener, dron i sl.). Osim u znanstvene svrhe rezultati će biti korišteni za izradu detaljne rekonstrukcije arhitektonskog kompleksa i antičkih tehnika gradnje u cilju predlaganja grafičke rekonstrukcije amfiteatra.
Tehnička i znanstvena mjerenja dobivena ovim metodama  omogućit će stvaranje virtualnih rekonstrukcija koja  će posjetiteljima biti dostupna putem tableta i pametnih telefona kao koncept proširene stvarnosti. Krajnji rezultat bit će video uradci kojima će posjetitelji moći doživjeti izgradnju amfiteatra, najznačajnije arhitektonske promjene tijekom stoljeća i na kraju napuštanje i propadanje rimskog vojnog amfiteatra. Analitički pristup koji objedinjuje arheološke lokalitete i tehnološki napredak primijenjeni u kulturnoj baštini doprinose posjetiteljskom razumijevanju arheoloških istraživanja i razvijaju nove oblike turizma.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.000 eura koje će financirati Javna ustanova “Nacionalni park Krka”, a rok završetka projekta je dvanaest mjeseci.
Projekt valorizacije rimskog vojnog amfiteatra, dosadašnji rezultati višegodišnje suradnje i uspješno partnerstvo predstavljaju osnovu razvoja budućih projekata zaštite, spoznaje kulturnopovijesne baštine, turističke ponude i valorizacije srednjeg i gornjeg toka Krke, ističu iz Nacionalnog parka “Krka”.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI