Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Trenutak ispaljenja  (foto MORH/T. Brandt)

MORH:
Helikopteri ispaljuju rakete, komandosi se mole, dijeli se voda…

Trenutak ispaljenja (foto MORH/T. Brandt)

Izgleda kako ćemo morati uvesti zasebnu samostalnu interventnu rubriku za vojne vijesti iz MORH-a. Zapravo, uvodimo je. Ne prođe dan, a da se u domaće medije ne ispale ekskluzivne vijesti iz vojnog sektora. Nakon što je ministar obrane D. Krstičević dao neopozivu ostavku pa je na odmoru zaključio kako je nije dao, iz MORH-ove Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo frcaju i fijuču vijesti iz vojske, no to navodno nema veze s nastojanjima za militarizacijom društva, kako neki upozoravaju. Dok se drugi ministri i njihovi službenici brčkaju u Jadranu i od njih nema ni glasa, vojska nikada ne spava, niti se odmara, nego šalje vijesti. Doduše, samo je ministar obrane bio kratko na odmoru, ali to samo kako bi razmišljao je li dao neopozivu ostavku, a u stvari nije. Tako je jučer odmorni ministar u ne-ostavci Krstičević u Varaždinu opetovano repetirao i ponovio kako je on vojnik, te kako će vratiti vojsku u gradove.

U međuvremenu, u maniri sličnih vijesti iz Sjeverne Koreje, civilno pučanstvo je odlučno obaviješteno o ispaljivanju nekoliko raketa iz helikoptera.
– Pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemuniku proveli su u utorak 1. kolovoza 2017. prva bojna gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju – javlja vojska.

Ekskluzivno: Helikopteri gađali iz zraka

Vijest je, čini se, eksplozivna i ekskluzivna, budući su to ‘bila prva izvedena bojna gađanja i raketiranja pilota u njihovoj letačkoj karijeri i kruna su letačke obuke koju provode američki instruktori letenja i održavanja tehnike.’ Kako pojašnjavaju, gađalo se ‘iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm’. Nije poznato kako bi helikopteri gađali, primjerice, iz mora.
Od zapovjednika Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimira Ražova doznajemo i kako je ‘bio užitak letjeti sa američkim instruktorima letenja‘. Raketiranje je ostvarenje sna…

Commando molitva u Udbini (foto MORH/T. Brandt)

– Izvoditi bojna gađanja je san svakoga pilota u operativnim eskadrilama i zbog toga i jesmo postali vojni piloti. Ovo je za svakoga od nas vrhunac dosadašnje letačke karijere i veselimo se što ćemo steći punu osposobljenost upravljanja helikopterima Kiowa Warior kao i novim misijama eskadrile. Od danas smo hrvatski borbeni vojni piloti – ustvrdio je Ražov.
No doznaje se i kako će za koji dan hrvatski piloti taj helikopter prvi put voziti samostalno, bez američkih instruktora vožnje i to odmah za vrijeme proslave Oluje.

Commando molitva

Prvo samostalno upravljanje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior hrvatski će piloti imati za 22. obljetnicu VRO “Oluja” 5. kolovoza 2017. kada će zajedno sa drugim pilotima i letačkim posadama sudjelovati u mimoletu – ponosno ističe MORH.
Ima još: ministar i ostali su nakon Varaždina otputovali u Udbinu, gdje je u vojarni “Josip Jović” sinoć održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Oružanih snaga (OS) RH
– Ove godine uspješno ju je završilo 12 pripadnika OS RH, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome – vele vojni informatori.
Ne znamo koliko košta jedna ispaljena raketa iz helikoptera, ali pretpostavlja se kako nije jeftinija od nekoliko tisuća litara vode koje će danas vojska dvijema cisternama odvesti u sela žednog kninskog zaleđa, gdje upravo prži 40-ak stupnjeva.
– Dvije autocisterne Oružanih snaga RH za prijevoz pitke vode bit će upućene u srijedu, 2. kolovoza 2017. godine, u pomoć u opskrbi pitkom vodom stanovnika perifernih dijelova grada Knina. Oružane snage RH pružit će potporu u opskrbi pitkom vodom stanovnicima kninskih naselja Žagrović, Ljubač-Vrbnik, Radljevac, Oćestovo i Polača – veli ta pohvalna vijest zbog koje nije stradalo nijedno streljivo.
U očekivanju novih službenih objava za našu Zasebnu samostalnu interventnu rubriku za vojne vijesti:
Otpust!

Trenutak ispaljenja (foto MORH/T. Brandt)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI