Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Vinkko Prizmić (HGSS) - foto: printscreen N1

Ministar Marić ignorira HGSS:
Štedi se na magarcu koji dobro vuče – dok ne krepa

Vinkko Prizmić (HGSS) - foto: printscreen N1

Kad u Hrvatskoj ne bi bilo Hrvatske gorske službe spašavanja, bilo bi više stradalih po planinama i vrletima, zalutalih i nikad pronađenih u mećavama, smrznutih staraca u zabačenim selima, budalastih turista u japankama na gorskim vrhuncima, psića bačenih pa uginulih u krškim jamama, izgubljenih izletnika po šumama, više spaljenih kuća u šumskim požarima, krava i ovaca zaglavljenih u bunarima…

To zna svatko u Hrvatskoj tko prati vijesti. Zna se i kako ta služba postoji uglavnom zahvaljujući požrtvovnosti, srčanosti, vještini i hrabrosti njezinih pripadnika, a koji izlažu svoje živote u spašavanju drugih. često kao volonteri i slabo opremljeni. Zna se i kako država desetljećima, unatoč upozorenjima, i dalje ne vodi računa o toj, jednoj od rijetkih hrvatskih službi koja doista funkcionira. HGSS redovito nema dostatno sredstava za nabavku prijeko potrebe opreme, a niti za minimalno honoriranje ili pokrivanje troškova svojih pripadnika za akcije spašavanja. Zbog svega toga, pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić se danas na N1 televiziji odlučio progovoriti o maćehinskom odnosu države prema jednoj od najvažnijih svojih službi. Među ostalim, ustvrdio je i kako se ministar Zdravko Marić već mjesec dana nije udostojio odgovoriti na njihove dopise i vapajima. U nastavku je dio razgovora s Prizmićem na N1.
S obzirom na porast broja akcija i zadataka, je li se išta promijenilo po pitanju financiranja, s kojim već duže vrijeme HGSS, kako stalno upozoravate, ima problema?
– Mi darujemo svoje vrijeme, a nama nitko. Minimalno koliko nam treba, toliko treba i svim drugim službama, poput vatrogasaca i hitne pomoći i ne postoji nijedna služba koja pokriva Hrvatsku, a da može funkcionirati s ovako malo novca. Radi se o višestruko većim izdavanjima i mi smo, prateći trendove i nove obaveze, dovedeni smo do toga da ne možemo više funkcionirati. Ne može se voziti neregistrirani automobil, a i to je trošak. Mi moramo plaćati kao i svi drugi gospodarski subjekti koji zarađuju. Mi na to upozoravamo, proračuni se propisuju iz godine u godinu i misle da ne postoji problem.

Koliko godišnje dobijete novca od države, a koliko od jedinica lokalne samouprave? Jeste li tražili sastanke i s kim, a da se ništa nije pomaklo?
– Mi od države dobivamo po više osnova. To su ugovori s Ministarstvom turizma, Ministarstvom zdravstva, gdje ne dobivamo nešto, nego moramo neke stvari odraditi za njih, poput edukacija, što nije prihod nego trošak. Govorimo o 9 milijuna kuna, što je na razini nacionalne službe izuzetno malo za 1.500 pripadnika i šezdesetak ispostava. Lokalne zajednice daju manje, oko 3,5 milijuna kuna. Stanice pokrivaju cijelu županiju i funkcioniraju sa stotinjak tisuća kuna godišnje. Mi smo sa svima pokušavali razgovarati. Posebno pokušavamo doći do ministra financija. Tu je najveći problem. S ministrima smo razgovarali, ministrom unutarnjih poslova, s ministrom turizma, gdje pregovaramo o boravišnoj pristojbi i nizom drugih jedinica i tijela državne uprave. Ključno je Ministarstvo financija, da se procijeni važnost službe, da se procijeni doprinos koji mi dajemo i da se konačno kaže da je veća šteta što se GSS-u ne daje onoliko koliko im treba, nego ovakva štednja. Ovo nije štednja, nego štetočinstvo, imati službu koja radi tako važan posao, a ne sagledati sve što doprinose. Imamo obećanja da ćemo doći do razgovora.
Gdje je zapelo s ministrom Marićem? Jeste li dogovorili sastanak?
Već se dugo dogovaramo, naš dopis i molba za sastanak leži tamo negdje sigurno mjesec dana ili čak i više, uz sve usmene pokušaje. To ministarstvo i sam ministar nekako su u fokusu nekih problema, očito da nas se ne doživljava kao neki veliki problem, ali ja tvrdim da je ovo veliki problem. Očekujemo da što prije s njim porazgovaramo, ali na kvalitetan način, da se sagleda zašto se na magarcu koji dobro vuče štedi dok ne krepa…

Vinkko Prizmić (HGSS) – foto: printscreen N1

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI