Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA
Dino Karađole i Željko Burić (Foto: Jozica Krnić)

Manifestacija ‘Light is Life’ i ove godine slavi dolazak izmjenične struje u Šibenik

Dino Karađole i Željko Burić (Foto: Jozica Krnić)

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika i ove godine obilježavaju 28. kolovoza, dan kad su 1895. godine Šibenčani među prvima u svijetu dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

Manifestaciju nazvanu “Light is Life” prošle je godine osmislio Zoran Lučić Luca iz Jedriličarskog kluba Val. Cilj projekta je, tvrdi gradonačelnik Željko Burić, brendirati Šibenik na povijesno utemeljenim činjenicama.
– Podsjećanje na daleku 1895. godinu kad je Šibenik dobio izmjeničnu struju, to je nešto što mi želimo izbrendirati, nešto što bi trebalo prerasti u Festival svjetla. Pogotovo zato što je sada definitivna odluka Grada da će se ići u realizaciju svojevrsnog spomenika gradonačelniku Anti Šupuku, na način da će njegov lik i djelo biti prikazano upravo u duhu snage svjetla i vode – rekao je Burić.
Program obilježavanja 122 godine od dolaska struje u Šibenik predstavio je Dino Karađole, direktor gradske Turističke zajednice.
– U sklopu programa, u ponedjeljak 28. kolovoza, točno u 20 sati i 20 minuta ugasit će se javna rasvjeta uzduž šibenske rive, a more će osvijetliti podvodna rasvjeta. Poseban ugođaj stvorit će nastup sinkroniziranih plivačica, članica Hrvatske reprezentacije u sinkroniziranom plivanju, koje će svoju točku izvesti na osvijetljenom dijelu šibenskog podmorja. U glazbenom dijelu programa na jedrenjaku „Lirica“ nastupit će mlada violončelistica Nina Lucija Perina te sopranistica Tea Slavica, a posebnu atmosferu stvorit će gajete koje će krstariti šibenskom obalom osvijetljene led trakama – otkrio je Karađole.
Manifestacijom “Light is Life”, tvrde organizatori, nastojat će se podići i svijest o potrebi upotrebe obnovljivih izvora energije.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI