Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KULTURA / POLITIKA
Kino Odeon, snimka iz 2013. /Foto: Grad Šibenik

“Kino Odeon” u funkciji za manje od godinu dana?

Kino Odeon, snimka iz 2013. /Foto: Grad Šibenik

Još je oko 6 milijuna kuna potrebno za završetak obnove nekadašnjeg kina Odeon koji se pretvara u modernu polivalentnu dvoranu namijenjenu održavanju kino i kazališnih predstava te kulturno-glazbenih događanja. U funkciji bi trebao biti do ljeta iduće godine, kazao je danas šibenski gradonačelnik Željko Burić prilikom obilaska završetka 4. faze radova.

“Višefazna” i “dugofazna” obnova jedine dvorane koja bi (izuzev Gradske knjižnice Juraj Šižgorić) u Šibenik trebala konačno vratiti filmske projekcije, ulazi u završnu fazu. Barem tako tvrde u šibenskoj Gradskoj upravi koja ambiciozno najavljuje otvaranje nekadašnjeg kina Odeon do ljeta 2018.
U obnovu dvorane krenulo se u listopadu 2013., dijelom sredstvima gradskog proračuna, a dijelom sredstvima Ministarstva kulture, odrađivalo se potom fazu po fazu.
Prvo je obavljena statička sanacija objekta, mehanički i ručni iskopi, ugrađena je i armatura te je postavljena oplata za proširenje temelja. Uz hidrodinamičku pripremu stupova postavljen je novi beton. Izvedeni su radovi na uređenju pročelja objekta, postavljeni su vanjski fasadni slojevi, uključivo krov, te vanjska stolarija. Ujedno je riješen sustav odvodnje cijelog objekta na koji se kino Odeon naslanja. Tijekom posljednje četvrte faze uređenja postavljene su vodovodne, kanalizacijske i elektro instalacije, instalacija sustava grijanja i hlađenja, postavljanje su unutarnje toplinske i hidroizolacije…

Željko Burić: Cilj je Odeon otvoriti do idućeg ljeta/Foto:TRIS/J.Krnić

– Mi smo, bez obzira koliko je bilo faza, zaokružili jednu cjelinu. Grubi građevinski radovi su završeni i sada slijedi finaliziranje odnosno postavljanje obloga te tehničke opreme. Naš cilj je kino Odeon odnosno multifunkcionalnu dvoranu staviti u funkciju do početka idućeg Međunarodnog dječjeg festivala. To je vrlo zahtjevno, ali nastojat ćemo to napraviti pogotovo zbog toga što se i za zgradu kazališta i za Gradsku vijećnicu pripremaju projekti temeljite obnove. Završetkom ove dvorane ujedno štitimo kazalište i vijećnicu od sadržaja koji definitivno ne pripadaju tim lokacijama, kazao je gradonačelnik  Šibenika Željko Burić.
Iako definitva odluka još nije donesena, najvjerojatnije će, kazao je Burić, upravljanje dvoranom biti povjereno gradskoj Javnoj ustanovi Tvrđava kulture.
Do sada je u projekt rekonstrukcije bivšeg kina Odeon uloženo nešto manje od 6 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture je sudjelovalo s 3,4 milijuna kuna, kazao je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.
-Pokazao se to kao dobar model jer smo za jednu kunu iz gradske blagajne dobili jednu kunu od Ministarstva kulture. Okvirna prvotna procjena da će obnova Odeona koštati između 12 i 14 milijuna kuna pokazala se prilično točnom. Za dovršetak obnove procjenjujemo kako nam treba još 6, 3 milijuna kuna. Varijacije u cijeni postoje ovisno o završnoj opremi odnosno o cijeni unutarnjeg uređenja, kazao je Mileta.

Kino Odeon 2017.-Svi grubi građevinski radovi završeni/Foto: TRIS/J.Krnić

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI