Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
POLITIKA
Hrvatska najavljuje ulazak u 21. stoljeće i priznaje postojanje računala

Hrvatska najavljuje ulazak u 21. stoljeće i priznaje postojanje računala

Izgleda da je u Hrvatskoj konačno prihvaćena činjenica kako postoje računala, odnosno kompjuteri, informatika i sl. Kako javljaju mediji danas, u kolovozu 2017. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će predstaviti cjelovit model usmjeren na unaprjeđenje informatičkog kurikuluma u hrvatskim školama, te najavljuje ulazak u 21. stoljeće. Inače, prvo računalo nalik današnjima Charles Babbage je konstruirao još u 19. stoljeću, 1833. godine, a 183 godine kasnije, kako je danas zaključila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, u Hrvatskoj je ‘nužno s programom informatičkog opismenjavanja što prije iskoračiti u 21. stoljeće.’

– Mislim da više ne smijemo gubiti vrijeme i moramo konačno s informatikom iskoračiti u 21. stoljeće – rekla je Kralj, pomoćnica ministrice za strategiju i i opće obrazovanje, a prenosi N1.
Dobre vijesti, nema što: 17 godina od službenog kalendarskog početka 21. stoljeća, Hrvatska je odlučila ‘iskoračiti u 21. stoljeće’.

(Ne)briga za obrazovanje

U godinama kada se informatičkim naprava služe već dvogodišnjaci, a bez računala se ne može niti u WC, mi u Hrvatskoj, čini se, ulazimo u 21. stoljeće. Dakako, valja pohvaliti ovu nakanu obrazovne vlasti, no, treba priznati, najava ulaska u 21. stoljeće i konačnog uvođenja informatike u obavezni obrazovni program, ipak ostavlja gorak dojam i svjedoči o turobnoj nebrizi za obrazovanje.
I ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je za Index da će informatika već sljedeće godine, 2018./19., postati obavezan predmet u osnovnim školama, s time da će se, budući da se, naravno, kurikulum tek gradi, prvo uvesti u pete i šeste razrede, te godinu kasnije u sedme i osme.
Informatika će se učiti po obrazovnim sadržajima koji su već razvijeni, za što već postoji potrebna oprema, a već se provodi i projekt e-škola koji se bavi opremom, edukacijom nastavnika i centralnim servisima za e-učenje, rekla je ministrica, premda u mnogim školama nema upotrebljive informatičke opreme ili ju je vrijeme odavno pregazilo.
Dakako, za to nemamo dovoljno vlastita novca, nego se ‘za to dijelom već povlače sredstva iz EU fondova, a postoji i volja da se pokrene veliki projekt koji bi bio težak oko 140 milijuna eura, za koji bi se sredstva također osigurala kroz europske fondove’, veli ministrica.

Kakva ‘zakonska infrastruktura’?

To nije sve. Kako kažu, trenutno je u pripremi izmjena zakonske infrastrukture potrebna kako bi se uveo obavezan predmet informatika.
Kakva je to sad ‘zakonska infrastruktura’ potrebna da bi djeca u školama učila informatiku, teško je pojmiti.
Inače, predmet informatika se trenutno provodi u školama kao izborni predmet, i to od petog osnovne, prema zastarjelom nastavnom planu i programu iz 1994. godine.
U 21. stoljeću bi, prema planu Ministarstva, izborna informatika postala obavezna sa 70 sati godišnje.
Dobro došli u 21. stoljeće.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI