Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
MEDIJI / PRIOPĆENJE
HND osuđuje optužbe da tjednik Novosti potiče na podmetanja požara

HND osuđuje optužbe da tjednik Novosti potiče na podmetanja požara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) javnosti je poslalo priopćenje naslovljeno: HND osuđuje optužbe da tjednik Novosti potiče na podmetanja požara. Priopćenje je u nastavku: 

Optužbe se temelje na naslovnici broja tjednika Novosti, izdanoga u vrijeme 22. obljetnice akcije Oluja. Ta je naslovnica najavljivala dio sadržaja toga broja novina koji se bavio događajima nakon Oluje, uključujući i paljenje kuća.
Moguće je da nije baš svaki čitatelj u stanju razumjeti sarkastičnu poruku rečenice „Lijepa naša lijepo gori“ sa te naslovnice i njenu vezu sa paljenjem kuća nakon Oluje te parafraziranje naslova srpskog filma „Lepa sela lepo gore“ i ratnim zločinima počinjenim u ime „srpstva“ o kojima taj film, između ostaloga, govori. Čak je izvjesno da većina onih koji optužuju Novosti nisu niti gledali spomenuti film pa čak nisu niti pročitali tekst u Novostima najavljen na naslovnici.
No, ta činjenica niti na koji način ne opravdava optužbe da je redakcija tjednika Novosti navedenom naslovnicom poticala na paljenje požara kao niti tvrdnje da su osobe srpske nacionalnosti, potaknute tom naslovnicom i zbog svoje nacionalne pripadnosti, isključivi krivci za namjerno izazivanje aktualnih katastrofalnih požara.
Te su tvrdnje neistinite (što pokazuju i policijski izvještaji) primitivne, ksenofobne i huškačke. Oni koji izriču ili ispisuju takve optužbe, uključujući i zahtjeve za prestankom na zakonu utemeljenom sufinanciranja Novosti iz državnog proračuna, kao i oni koji upućuju prijetnje „dizanjem u zrak“ redakcije Novosti čine upravo ono za što optužuju taj tjednik. Raspiruju mržnju i izazivaju neizmjernu štetu Republici Hrvatskoj.
HND očekuje da konačno jasan stav o takvom ponašanju iskažu i hrvatski političari na najodgovornijim funkcijama kao i oni iz oporbe te da nadležne institucije reagiraju na prijetnje novinarima Novosti.
Za Izvršni odbor HND-a
Saša Leković, predsjednik

Tags: ,

VEZANE VIJESTI