Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
SCENA
Gus Gus (Foto: Collage)

Gus Gus na sv. Mihovilu:
Glazbeni događaj sezone u Šibeniku

Gus Gus (Foto: Collage)

Islandski electro-duo sinoć je rasprodao i rasplesao najljepšu šibensku pozornicu.

Jučer je riješeno nekoliko misterija. Prvo, saznali smo da tvrđava sv. Mihovila može biti rasprodana. Ono, stvarno rasprodana, bez nerezonskog dijeljenja karata i kilometarskog popisa gostiju. Deseci ljudi uzalud je pokušavalo kupiti ulaznicu na ulazu, mjesta više nije bilo, tko je jamio, jamio je. A ništa mudro, dovoljno je bilo da se pojavi promotor koji kuži muziku, ulaže u marketing i zna pogoditi termin. Preko tisuću ljudi, domaćih i stranih, bilo je spremno na provod već u popodnevnim satima kad su počeli pristizati u grad. Takvu atmosferu po ulicama Šibenčani su zadnji put, doduše u puno većem obimu, osjetili nekoliko sati prije početka prvog Terranea. Tvrđava je konačno imala koncert koji je, odmah po najavi, postao glazbeni događaj tjedna u državi. Da promotor koji se brendirao kao Collage projekt zna što radi, bilo je vidljivo već na nedavnom iznimno uspješnom koncertu Gregoryja Portera na istom mjestu. Tko zna, zna.
Drugo, dolazak islandskog dvojca pokazao je da je pozornica na sv. Mihovilu pogodna i za čistu elektroniku, svim svojim tribinama i sjedećim mjestima unatoč. Jučerašnja plesna atmosfera mogla bi se, po količini euforije, usporediti jedino s koncertom The Nationala od prije koju godinu, dok glazbeno im relativno bliski Stereo MC’s nisu se ni približili jučerašnjoj količini sreće na tribinama.
Treće, Gus Gus. Napokon se, nakon tjedana različitih interpretacija, saznalo kako se izgovara naziv benda. Vokal grupe, nazvat ćemo ga Gus 1 da sad izbjegnemo traženje po Wikipediji, pred kraj koncerta izgovorio je po Vuku: gus gus. I tako je prekinuo rasprave je li gas gas ili ona varijanta koja je uključivala neki nepostojeći samoglasnik između ‘u’ i ‘a’, koji je zvučao dovoljno islandski. Dakle, gus gus, da se ne sramotite idući put poput ovog potpisnika.

(Foto: Collage)

Gus Gus sežu sve do ’95., pa i njihov današnji zvuk zapravo nudi jednostavnu kombinaciju osnovnih postulata elektronike. Old school, reklo bi se. Jednostavan ritam, bez predugih repetitivnih dijelova, kratki prijelazi, znalačko „dizanja“ i „spuštanja“, bez zvučne agresije, zapravo light verzija tech-housea, koja je mogla biti eventualno dosadnjikava jedino okorjelim partijanerima. Svi drugi, većina njih, prepustila se tijelima zamamnom electro-valu. Pa čak i oni kojima ovakav izričaj nije ni blizu osobnim glazbenim preferencijama. Što se mora, mora se.
Njih dvojica, zbog naše lijenosti nazvani Gus 1 i Gus 2, živopisni su likovi. „Jedinica“ je po valjda najsparnijoj večeri ovog ljeta, u kojoj nije bilo ni zraka ni vjetra, pred mikrofon izletio u kožnoj jakni i dugom pidžamastom kostimu. „Dvojka“ ga je ipak nadmašio, on je pred svojim setom tehnikalija stajao u čipkastoj majici, tajicama i u visokim štiklama. „Ne očekujte bis, bis ne radimo“. Kul ekipa.
Sat i pol koncerta Gus Gusa po svim je mjerilima glazbeni događaj ljeta što se ponude na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku tiče. Ma i šire. Pretenciozno bi bilo reći da je to bio koncert koji će se dugo pamtiti, plesna muzika ne izaziva kontempliranje dan kasnije, njezina vrijednost traje dok ne završi gig. A da je ovo sinoć vrijedilo, vrijedilo je. Do negdje jedan iza ponoći. Fizički oporavak, pak, trajat će puno duže.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI