Neovisni novinarski portal
16.4.2021.
EKOLOGIJA / KRONIKA 112
Požar na Velebitu (foto Hrvoje Polan)

Gori NP Sjeverni Velebit – Planinari tvrde:
Požar je bio ugašen prije pet dana, ali nije čuvan

Požar na Velebitu (foto Hrvoje Polan)
Fotografije: Hrvoje Polan

Požar na sjevernom Velebitu gori već osam dana. Iako se na opasnost koja prijeti Nacionalnom parku Sjeverni Velebit upozoravalo danima, na te se apele nije pravo ni valjano reagiralo. Vatru su pokušavali kontrolirati malobrojni vatrogasci, a pomoć od protupožarnih aviona nije pristizala. Stoga vatra trenutačno guta i dijelove nacionalnog parka.

– Požar je ušao oko 2,5 kilometra duboko u park. Stanje je sve gore i gore. U fronti od 10 kilometara širi se prema Borovom vrhu. Zahvaćena je velika površina. Djelatnici parka su tu. Trenutačno su tu vatrogasci iz Senja, Gospića, Krasnog, Novalje, Otočca… – kazala nam je u telefonskom razgovoru Ljiljana Tonković, glavna čuvarica prirode i voditeljica Odjel nadzora, tehničkih poslova i održavanja Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.
No u tom trenutku smo izgubili vezu s Ljljanom Tonković, te nismo uspjeli doznati više pojedinosti o aktualnom stanju na požarištu u NP Sjeverni Velebit koji je, uz Nacionalni park Paklenica i Rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi, upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”.

Gori Velebit (foto Hrvoje Polan)

Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović kazao je kako je s požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen zahtjev za dva kanadera. No, prema aktualnim izvješćima s drugih požarišta u Hrvatskoj koja su bliže naseljima, leteći vatrogasci zasad još nisu stigli do Velebita.
– Dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške. Požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka “Sjeverni Velebit. Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama. Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost – rekao je danas zapovjednik Ostović.

Fronta je duga 10 kilometara (foto Hrvoje Polan)

 

Kako javlja Hina, požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, zasad je spaljeno oko 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.
A na internetskim stranicama NP Sjeverni Velebit tek sljedeća obavijest, objavljena još 19. kolovoza:

Obavještavamo sve posjetitelje da zbog požara na južnoj granici Parka (Grabarje, Visibaba, Starčević Podi, Gornja Branjevina) ne kreću na pješaćenje Premužićevom stazom od Alana prema Baškim Oštarijama i od Baških Oštarija prema Alanu.

Kako pak doznajemo od planinara, koji su redoviti posjetitelji Velebita, u slučaju ovog požara je učinjen propust. Tvrde kako je vatra ugašena još prije pet dana, no požarište nije osigurano i čuvano kako to zakon nalaže, pa je vatra buknula ponovno i počela se širiti. Potvrdu te informacije zasad nismo dobili.
NP Sjeverni Velebit se prostire na 109 četvornih kilometara. Požar guta dijelove parka koji je stanište brojnih životinjskih vrsta, od kojih su mnoge endemične i karakteristične samo za to područje. Primjerice, na području Parka i u njegovoj neposrednoj okolici obitava stotinjak vrsta ptica, od kojih se 85 redovito ili povremeno gnijezdi u Parku, ukupno 90 vrsta je zaštićeno, a tridesetak vrsta gnjezdarica nalazi se na Crvenom popisu ugroženih ptica Hrvatske. Osim toga, tu obitava i 40 vrsta sisavaca. Požar ugrožava sve njih.

Malo vatrogasaca (foto Hrvoje Polan)

Na Velebitu je i Hrvoje Polan, svjetski poznati fotoreporter, koji je proteklih dana posredstvom društvenih mreža upozoravao na opasnost koja prijeti Velebitu i nacionalnom parku.
– Požar u Nacionalnom parku “Sj. Velebit” širi se sve jace. Vatrena fronta je sad već nepregledna i oko 300 metara udaljena od ljudi i kuća na lokalitetu zaseoka Mirevo (pl. doma “Alan”). Malobrojni vatrogasci DVD Novalja i Sv. Juraj traze svaku pomoć iz zraka no zapovjedništvo kaže da nisu ugrožene kuće i ljudi. Ajde!? Trenutno je požar prešao sa trave na šumu čime stvari potpuno izmiču kontroli. Lokalci i civili na terenu žele pomoći makar s nošenjem vode, vatrogasci govore da nemaju ovlaštenje da im se to dopusti. Nekoordinacija je upravo maestralna. Bujrum Državna uprava za zaštitu i sigurnost – napisao je Hrvoje Polan na društvenoj mreži i priložio fotografije kojima smo opremili ovaj tekst.
Hrvoje Polan, koji se u vrijeme kada smo ga kontaktirali nalazio na požarištu s vatrogasnim zapovjednikom Hrvojem Ostovićem i ravnateljicom NP Sjeverni Velebit Mirjanom Javor, potvrdio nam je kako je stanje – loše.
Usput, građanima Hrvatske je požar na Velebitu, ako se potvrde propusti u osiguravanju požarišta, još jedan u nizu dokaza kako je protupožarni sustav u Hrvatskoj ‘izgorio’, te kako je, izuzev srčanih i hrabrih ljudi, u tom sustavu malo toga valjano i funkcionalno.

Požar na Velebitu (foto Hrvoje Polan)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI