Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI
Rupa  (foto TRIS/G. Šimac)

FOTO:
Nagibni Vlak slobode na derutni kninski kolodvor kasnio pola sata

Rupa (foto TRIS/G. Šimac)

S pola sata zakašnjenja, dvadeset i dvije godine poslije istoimene željezničke kompozicije, nagibni Vlak slobode stigao je danas u 11.29 sati na pusti željeznički kolodvor Knin. Na dočeku nije bilo ni zastava, ni tamburaša, ni razdraganoga naroda: nagibno prometalo dočekala je tek nekolicina kninskih gradskih dužnosnika i željezničara.

Za one koji ne znaju, zamisao o krnjoj reprizi Vlaka slobode iz 1995. godine, a kojim se obilježilo oslobađanje od okupacije većeg dijela Hrvatske, priredili su Grad Split i HŽ Putnički prijevoz.
Navodno je HŽ platio gorivo za vlak, a Splićani troškove okrijepe tijekom višesatne vožnje od Splita do Knina. Naime, vlak je kloparao prugom u obrnutoj putanji od one originalnoga Vlaka slobode: umjesto od Zagreba preko Knina do Splita, kompozicija se uputila jutros iz Splita i dospjela do Knina.

Odlazak Knin (foto TRIS/G. Šimac)

Kako je objašnjeno, osim obilježavanja obljetnice oslobođenja Hrvatske, namjera je ovim željezničko-političkim performansom bila i najaviti potrebu za modernizaciju željezničkog putničkog prometa. Kninski kolodvor je izvrsno mjesto za takvo što. Derutna čekaonica, razvaljeni šalteri, devastirani pothodnici, stropne rupe na peronima, smeće po kolosijeku, te probušena ploča s informacijom o željezničkim investicijama zorno su ukazale na dinamiku modernizacije hrvatskih željeznica.
Kao i glavni sat na zgradi kolodvora. Pokazuje prošlo vrijeme. Sat vremena unatrag.
No putnici, mahom čelnici gradova i općina koji su se ukrcavali na usputnim stanicama, njih 134, nisu se dugo zadržavali na otužnom kolodvoru. Najprije su vijence i cvijeće ostavili na obližnjem trgu za pale branitelje, a onda su se autobusima zaputili na kninsku tvrđavu.

Publika gleda igrokaz (foto TRIS/G. Šimac)

Na zvizdanu su odgledali kostimirani igrokaz o kninskoj povijesti, a neki su, među njima i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, udarili po nakovnju teškim čekićem u kovnici novca. Potom su se svi besplatno osvježili u restoranu na tvrđavi. Usput su, bez velikog uzbuđenja, mogli uživo pratiti kako kanaderi gase požar kod Strmice.
Onda su se vratili natrag na kolodvor i ukrcali u nagibni Vlak slobode.
Željezničar s crvenom kapom je zazviždao, vlak se otkotrljao natrag u Split.
Mašući rukom ih je otpratio kninski gradonačelnik dr. Marko Jelić.
Kninski kolodvor je opet ostao pust.

Vlak slobode se vraća u Split (foto TRIS/G. Šimac)

Evo i fotogalerija:

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI