Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Blazneka Divjak/Foto:HINA

Blaženka Divjak će morati odustati ili od reforme ili ministarske pozicije

Blazneka Divjak/Foto:HINA

Ponovo reforma obrazovanja, posredno, diže prašinu. U javnost je procurila Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine (ERS-a ) koju je izradilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta na čelu s nestranačkom ministricom Blaženkom Divjak. Zbog brojnih nepravilnosti koje se u Analizi navode, zatraženo je očitovanje Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja o tom dokumentu. Hoće li nestranačka ministrica Blaženka Divjak izgurati reformu principijelno i dosljedno, kako je i obećavala prilikom imenovanja, ili će baciti koplje u trnje, shvaćajući da u politici vrijede neka druga pravila, sasvim neprihvatljiva struci?

Analiza je interni dokument Ministarstva, o kojemu se nije očitovalo ni Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju obrazovanja koje je provodilo natječaj, i zato, kako je izjavila ministrica Divjak, nije objavljena. Očekuje se da će se Povjerenstvo koje predvodi zadarska rektorica Dijana Vican, čim prije očitovati, kako bi se pristupilo izmjeni provedbenog dijela Strategije,  te cijeli proces institucionaliziralo i depolitiziralo, a reformu maksimalno ubrzalo. Jer, kako za N1 televiziju kaže ministrica, fokus mora biti na učenicima i nastavnicima.

Netransparentni, oktroirani izbor

No, fokus je trenutno na ključnim ljudima reforme i načinu njihova, po svemu netransparentnog, izbora.
Čini se da je postupak izbora voditeljice i članova ERS-a proveden netransparentno, nekorektno, nepravilno, a kruna svega jest da je voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej oktroirana na toj poziciji posve mimo uvjeta natječaja koje je, nota bene, definiralo premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, s Dijanom Vican na čelu.
Kako je otkrio Jutarnji list, u spomenutoj Analizi ističe se da voditeljica ERS-a Jasminka Buljan Culej po svoj prilici nema ni potrebno radno iskustvo za tu funkciju. U njezinom životopisu stoji da je u školi radila 16 mjeseci, a iz ispisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje proizlazi da je radila 10 mjeseci. S treće strane, pak, sama je svojedobno u intervjuu Globusu kazala da je u školi radila čak dvije godine. Što je , zaboga, točno?!
Buljan Culej se na natječaj za voditeljicu ERS-a prijavila s jednim Akcijskim planom, a javno je predstavila i medijima distribuirala sasvim drugi. Među izabranim članovima ekspertne skupine ima i onih koji ne ispunjavaju uvjete za izbor, dvojica ih nisu priložila ni dokaze o radnom iskustvu, a odabran je voditelj i sedam članova skupine dok je prema natječaju trebalo izabrati, uz voditeljicu, još 12 članova itd.

Premijer podupire Vican, Vican podupire Culej…

Od početka, kada je figurirala samo kao kandidat HNS-a za ministricu obrazovanja, Blaženka Divjak je govorila da će tražiti izbor novih voditelja Povjerenstva za Strategiju i Ekspertne radne skupine, jer, nije krila, sa zatečenim ljudima ne može raditi. U trenutku kada se koalicija HDZ-a s HNS-om tek dogovarala, činilo se da Blaženka Divjak ima gotovo bjanko mjenicu za vođenje svoga resora, uključujući i kurikularnu reformu radi koje je, kako se vjerovalo, odlučila prihvatiti izazov kao nestranačka ministrica. Što je tko kome obećao teško je znati, ali sudeći po svemu, Divjak je puno teže negoli je očekivala, a i manevarski prostor joj je znatno uži od pretpostavljenog.
Zbog svega toga spekuliralo se kako je ministrica već dvaput bila na korak od podnošenja ostavke, što je osobno demantirala, čudeći se zašto neki misle da tako lako odustaje.

Zasad je uspjela smijeniti Jasminku Buljan Culej s čelne pozicije Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pravilima za ocjene na ispitima državne mature, a mnogi su taj čin protumačili najavom njezine smjene i s mjesta voditeljice Ekspertne skupine. Ali Culej se drži čvršće nego je ministrica vjerovala, ponajviše zahvaljujući potpori šefice posebnog stručnog Povjerenstva za Strategiju obrazovanja, Dijane Vican, koju, pak, zasad bezrezervno podupire premijer Andrej Plenković. Čime se krug zatvara…

Reforma, HNS-ov (ministričin) sanak pusti

Ministrica se, međutim, ne želi riješiti samo Vican i Culej, njoj je na umu i izmjena Strategije obrazovanja kao pretpostavka za imenovanje vodećih ljudi obrazovnih ustanova u Povjerenstvo, umjesto onih koje dirigira premijer. Ali bi joj to omogućilo i smjenu neželjenih voditeljica u procesu Kurikularne reforme.

Divjak, naime, zastupa tezu da ministar obrazovanja treba biti na čelu Povjerenstva za provedbu Strategije kao najodgovornija osoba u sektoru obrazovanja. No, premijer to drži, dao je javno naslutiti, tek pustim sankom svoga koalicijskog partnera ( HNS-a) koji će se morati zadovoljiti premijerovim izborom i pluralnom strukturom Povjerenstva u kojemu, nepobitno s Vican računa kao ključnom osobom. Divjak nema podršku u tome ni u redovima HNS-a koji čuva svoju poziciju u vlasti, oportunističkom tvrdnjom kako je ipak najvažnija reforma sama, a ne vode li je ova ili ona osoba.
Divjak , dakle, predstoji teška bitka, u kojoj možda može reformu  pokušati gurati konzekventno onomu što je obećavala, ili pak “poginuti” bez ispaljenog metka. Ako doista želi, kako kaže, maksimalno ubrzati reformske procese i depolitizirati ih, pače, deideologizirati, bit će to teško s voditeljicama izrazito konzervativnog diskursa, sklonim filozofiji Željke Markić i njezine udruge U ime obitelji. Ako bude inzistirala na njihovoj smjeni, što Plenković  vjerojatno neće prihvatiti, tada su male šanse da će reformu provesti, ili mandat do kraja dovesti. Što će biti njezin izbor: istrajavanje na deklariranim principima istinske reforme s pravim reformskim snagama, pa makar je to stajalo i ministarske pozicije, ili pragmatična, kalkulantska kapitulacija koja bi joj bar osigurala četverogodišnji mandat?

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI