Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
A. Plenković: Kontekst režima u Jasenovcu i slogan “Za dom spremni” ne idu skupa

A. Plenković:
Kontekst režima u Jasenovcu i slogan “Za dom spremni” ne idu skupa

Sasvim iznenada, danas poslijepodne sastalo se najuže vodstvo HDZ-a u središnjici stranke kako bi raspravilo sve aspekte slučaja HOS-ove ploče u Jasenovcu. Koju HDZ-ovi koalicijski partneri u Vladi, HNS i „manjinci“, ne žele više tolerirati i ultimativno traže njezino žurno uklanjanje, ili koalicije neće biti. Šef HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da se traži najbolje zakonsko rješenje za spornu ploču na kojoj je grb HOS-a sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni”.

– Tražimo način kako kontekst Jasenovca staviti u korelaciju s onim što piše na ploči, uz puno poštovanje prema 11 branitelja HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kontekst režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu skupa. Tražimo rješenje gdje sadržaj na ploči ne bi ničije osjećaje vrijeđao, a naći ćemo rješenje vrlo brzo – obećao je premijer.
A nije lako Andreju Plenkoviću ovih dana ekvilibrirati između radikalnog krila HDZ-a, koje nije nimalo minorno, i ultimativnih zahtjeva koalicijskih partnera iz HNS-a i nacionalnih manjina koji traže da se HOS-ova ploča ukloni iz Jasenovca. Čim prije. Bez odgode. Za hrabriji potez i beskompromisnu odluku šef HDZ-a nema ni hrabrosti ni potrebne podrške u HDZ-u, što je jasno pokazao i politički tajnik stranke Milijan Brkić, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će ministar uprave Lovro Kuščević, kojega je dopao ovaj vrući kesten, osmisliti najavljeno političko rješenje koje bi zadovoljilo svih.
– Posao Ministarstva uprave nije da pripremi odgovor već da za Vladu RH prikupi relevantna mišljenja i objedini to i uputi Vladi koja je jedina mjerodavna za izradu i izdavanje odgovora i upućivanja u Sabor- izjavio je Kuščević a da zapravo ništa nije rekao. Ali će vrlo brzo morati. Jer, Vlada se ne može dugo ljuljati, a drži se na klimavom zubu svojih nekompatibilnih partnera koji će uvijek naći razloga ucjenjivati je radi fingiranja nekakvog svoga političkog digniteta i dosljednosti. Jedino što je kod njih dosljedno jest želja za očuvanjem pozicije u vlasti…
A to nije nimalo dobro za HDZ i Plenkovića. Jer, danas je to HOS-ova ploča u Jasenovcu, sutra će Vlada biti izložena ultimatumu zbog nekog drugog, eventualno reformskog pitanja, i u takvim odnosima nepovjerenja i ucjena bit će teško osigurati produktivnu i stabilnu vlast.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI