Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
Izložba Vaska Lipovca u Baganelovici (Foto: Tris/H. Pavić)

Upozorenje na turističku eksploataciju svakodnevice i gubitak identiteta – izložba Vaska Lipovca gostuje u Jezerima

Izložba Vaska Lipovca u Baganelovici (Foto: Tris/H. Pavić)

 Otvorena je sinoć u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima na Murteru.  Izložba pomno odabranih radova jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske likovne umjetnosti 20. i početka 21. stoljeća pothvat je Narodne knjižnice i čitaonice Tisno i Općine Tisno, naravno, u suradnji s Ateljeom Vasko Lipovac.

Postav se sastoji od ukupno 19 djela, slika i kipova, a nit vodilja mu je, kako navode autori,  gubitak, odnosno otrgnuće svakog oblika identiteta koje se događa u jeku  turističke revalorizacije jadranske, ali i šire kulturno-povijesne baštine. Temu ili koncept izložbe na svečanom otvaranju je pojasnio Marko Jović, student povijesti umjetnosti i anglistike iz Jezera, koji je suautor postava, zajedno s Ivom Šimatom Banovom i Mariom Lipovcem.

S otvorenja izložbe – Ive Šimat, Banov, Ivan Klarin, Silvia Čurić, Marko Jović, Slavko Juraga i Mario Lipovac (Foto: Tris/H. Pavić)

– Svi pitaju zašto Vasko? Pa, jedna od prvih ideja kod osmišljavanja programa ovog kulturnog ljeta je bila kako bi umjetnost trebala biti decentralizirana, odnosno kako bi umjetnost i kulturu trebalo demokratizirati, učiniti dostupnom svima i svakome. Tu su se nekako Vasko Lipovac i njegovi radovi nametnuli kao nekako najpristupačniji, upravo zbog te čiste jednostavnosti njegovog stilskog vokabulara koja je pristupačna i čitljiva svima, kao i naklonost poruka koje su utkane u njegova djela, isprepletene humorom i ironijom, ali svakako i kritikom trenutnih društvenih mjena. Jedna od svakako najvećih mjena je danas i turistička eksploatacija naše svakodnevice, našeg autohtonog života koji je u većim središtima zapravo već i pokošen. Tako da nekako dolazimo do toga da taj autohtoni dalmatinski način života danas postoji samo u ovakvim manjim ruralnim otočnim sredinama i zajednicama. Što znači zapravo taj autohtoni život? To je ono što možete vidjeti na ovim slikama, odnosno na motivima Vaskovih slika, a to su život lokalnih mještana, fešte,  tradicija pomorstva i naravno vjera koja je utkana u našu svakodnevicu. Sve uz jedno karakteristično plavetnilo Vaskovih slika koje nekako neodoljivo podsjećaju na plavetnilo koje nas svakodnevno okružuje, plavetnilo mora i neba koje naše otoke odvaja od kopna, ali ih naravno s njime i povezuje – rekao je Jović, čiji je angažman u postavljanju ove izložbe bio takav da su ga nazvali njenim kustosom.
Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Silvia Čurić zahvalila je obitelji Lipovac i Općini Tisno što su omogućili da se u malim Jezerima otvara najveća izložbu ne samo u ovoj općini, nego i u županiji.
– Dovesti Lipovca u jednu malu općinu i njeno još manje misto, velika je stvar. Ovdje nas je malo više više od 3000 stanovnika, a imamo jednu od najvećih izložbi, mogu slobodno reći, u ovoj godini. Ne samo da smo ponosni, nego smo i sami sebi zbog toga jako veliki – rekla je Čurić.
Profesor Ive Šimat Banov, osim što je sudjelovao u osmišljavanju postava i odabiru eksponata ove izložbe, bio je i osobni prijatelj Vaska Lipovca, pa je o njemu i njegovom radu progovorio osobno.
– Bila je moja sreća i zadovoljstvo u životu da sam upoznao ne samo velikog umjetnika, nego i čovjeka koji je bio ono što je radio, ono što je radio tako jednostavno, a opet toliko slojevito i toliko duboko. Čovjeka koji je bio jednostavan, neću reći običan, već prijateljski… – rekao je Šimat Banov.
Izložba odabranih radova Vaska Lipovca u Kulturno-pastoralnom centru ‘Baganelovica’ u Jezerima će biti otvorena do 15. kolovoza.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI