Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Voda za piće i pranje u turističkim Vodicama  (Foto: Tris/H. Pavić)

U turističkim Vodicama iz slavina cure fekalije – kaznena prijava Vodovoda i prosvjed Vodičana zbog zagađenja vode

Voda za piće i pranje u turističkim Vodicama (Foto: Tris/H. Pavić)

Pobune i ratovi zbog zbog pitke vode nisu više samo vijesti iz trećeg svijeta ni dijelovi scenarija SF romana i filmova, u kojima se radnja zamišljene budućnosti razvija oko nestašice nastale zbog zagađenja i neracionalnog korištenja prirodnih resursa.   E, pa taj treći svijet ili budućnost su došli u Vodice. S tom razlikom da ovdje zbog oskudice tekuće pitke vode ne ustaje sirotinja, nego svi – vodu nemaju ni oni koji plaćaju apartman 100 eura na noć.

Nekoliko desetaka Vodičana, stanara Prvićke ulice i Ulice Blata, zajedno sa svojim turistima, okupilo se u četvrtak na prosvjedu ispred zgrade za koju smatraju da je krivac  što se već tri dana u tekućoj vodi iz slavina u njihovim kuhinjama i kupaonama osjeća miris fekalija, i zbog čega im se voda za piće i pranje dovozi cisternama. Zagađenje ne ugrožava samo njihovo zdravlje, nego i egzistenciju – svi, naime, žive od iznajmljivanja soba i apartmana kojima trenutno ljetuje stotine turista.

Prvićka ulica, sporna zgrada investitora Zorana Josipovića i prosvjed građana – u ovaj kanal su donedavno izlijevali fekalne vode? (Foto: Tris/H. Pavić)

– Već 20 godina ljetujem u Vodicama i ovakvih problema nisam doživio. Puno skupo nas apartman košta, a nemamo vode! Tuširati se idemo na plažu. Tri dana čekamo laboratorijsku analizi uzoraka vode koju smo pili moj sin, supruga i ja. Vratit ćemo se kući u Poljsku i nećemo znati jesmo li zaraženi, dok tamo ne obavimo bakteriološku analizu te vode – žali se turist iz Poljske Andrzej Piorecki.
Njegova je supruga dobila plikove po koži i sumnjaju da je to baš od zagađene vode iz vodoopskrbnog sustava. Ovakav atak na zdravlje Vodičana i njihovih turista Piorecki je usporedio s terorizmom. Oni su za pomoć obratili poljskoj ambasadi.
– Dogodilo se to u utorak ujutro. U osam sati otvorila sam slavinu i to je poteklo. Nikad takav smrad nismo imali u kući. Kao da je netko otvorio ne slavinu, nego septičku jamu. Sve je smrdilo po fekalijama  – rekla je Marija Juras, stanarka Prvičke ulice.

Andrzej Piorecki (Foto: Tris/H. Pavić)

Radnici Vodovoda i odvodnje su, kažu,  brzo reagirali. Provjerili su vodu i dali upozorenje da se voda u ovom dijelu Vodica ne smije koristiti za piće, higijenu, a niti u bilo kakve druge svrhe, te su na ulice postavili plastične cisterne s vodom. No, Vodičani kažu da ovo nije problem od tri dana, već da traje mnogo dulje. I drže da je problem povezan s dvije zgrade investitora Zorana Josipovića.
– Ima od toga već nekoliko mjeseci, skoro godinu dana. No, sad su se zgrade napunile ljudi i počeo se smrad u vodi snažnije osjećati. Ali mi smo svi imali zdravstvene probleme puno ranije. Mislili smo da ej od stare hrane, Sve smo bacuili, ali nakon tjedan, dva opet bi se pojavili probavni problemi, proljevi, povraćanje… a puklo je tek kad je iz slavine počelo zaudarati na fekalije, kaže Mario Relja.

Mario Relja ispred zgrade čija je gradnja skrivila krizu (Foto: Tris/H. Pavić)

Istog je krivca locirao i šibenski Vodovod. Kako su se očitovali javne tvrtke za vodoopskrbu, oni su podnijeli kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi zbog počinjenog kaznenog djela ugroze života i zdravlja ljudi, a kao krivac je prozvan investitor zgrade u Prvićkoj ulici. Kao uzrok onečišćenja vode u tom dijelu Vodica djelatnik Vodovoda Šibenik utvrdio je nelegalnu bušotinu za navodnjavanje zelene površine koja je napravljena na cjevovodu za opskrbu pitkom vodom u vlasništvu Vodovoda i odvodnje d.o.o. u vrijeme gradnje stambenog objekta u kojem se nalazi osam stanova i to na adresi u Vodicama, Prvićka ulica b.b.
Utvrđeno je da je nelegalna bušotina neovlašteno spojena na vodoopskrbni cjevovod od strane fizičke osobe – investitora i izvođača predmetne stambene zgrade građevine u Vodicama, Prvićka ulica bb, čime je došlo do kontaminiranja našeg sustava za opskrbu pitkom vodom.
– Istoga dana je obavljeno ispitivanje vode od strane Zavoda za javno zdravstvo i interno ispitivanje od strane Vodovoda i odvodnje d.o.o. te su oba nalaza pokazala da voda nije zdravstveno ispravna, a o čemu su korisnici usluge odmah po saznanju obaviješteni. Obzirom da je opisanim ponašanjem počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, Vodovod i odvodnja d.o.o. je protiv počinitelja podnio kaznenu prijavu nadležnoj Policijskoj upravi, te je o svemu obavijestio nadležne inspekcijske službe – kažu u Vodovodu.

Investitor Zoran Josipović izašao je pred pobunjene Vodičane (Foto: Tris/H. Pavić)

Investitor zgrade Zoran Josipović došao je pred stanare Prvičke i Ulice Blata, izrazio svoje žaljenje i obećao kako će štetu popraviti i njima nadoknaditi gubitak, ako se ustanovi da je on krivac.
– Objekt ima više od godinu dana legalni priključak na vodovodnu mrežu za koju posjeduje rješenje i uredno plaća račune. Bušotina je bila isključivo namijenjena za navodnjavanje zelenih površina. Godinu dana sustav je radio bez ikakve greške. Što se ovih dana dogodilo i kako je došlo do miješanja vode još mi nije poznato i ja želim što prije utvrditi uzrok – rekao je Zoran Josipović. Pojasnio je da svi u Vodicama koji žele zalijevati okućnice iskopaju bunar i sami crpe živu vodi koja teče ispod grada.
 – Neke zgrade nemaju takve bušotine, ali one ništa ne zalijevaju i sve to ne liči na ništa. Upravo zato da imamo zelen, čist i njegovan okoliš zgrade smo išli na bunar, tako da njeni stanari imaju beskonačne količine vode za zalijevanje i pranje – kaže Josipović.
 Na pitanje Vodičana ima li za tu bušotinu kakvo odobrenje ili dozvolu, investitor se začudio.
– Kakvo odobrenje? Došli su meštri i napravili bunar – ‘pojasnio’ je.

Voda (Foto: Tris/H. Pavić)

– Zgrada je legalno priključena na vodoopskrbu, ima svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i uporabnu dozvolu.  Sve nastale štete, ako se utvrdi da su nastale mojom krivnjom, ja ću nadoknaditi. Znam da je ovim ljudima sada teško zbog ovoga. Što god mogu učinit ću – govorio je Josipović.
Da je protiv njega podignuta kaznena prijava, saznao je iz medija. Iz policije i inspekcija, kaže, još ga nisu kontaktirali.
Javna je stvar da većina građevinskih objekata na jadranskoj obali nema riješeno pitanje odvodnje otpadnih voda. One se ne zbrinjavaju ni na jedini preostali propisani način, u septičkim jamama, nego  kuće imaju tzv. crne jame koje ne da nisu nepropusne, nego se planirano kopaju i zidaju tako da njihov sadržaj ode s podzemnim vodama i tako se na prirodan način pročisti. No,  ‘prirodan način’ je funkcionirao dok nije bilo toliko zgrada i ljudi, a sada se događa da je koncentracija fekalija u podzemlju tolika da kroz prodiru kroz oštećene vodovodne cijevi dolaze do slavina.  Josipovića i druge investitore su, naime, Vodičani danas optužili i da otpadne vode zgrade ne odvoze cisternama, nego ih izlijevaju u kanale za odvodnju oborinskih voda ili direktno u okoliš.

Vodički turizam – neki na prosvjed, neki na plažu (Foto: Tris/H. Pavić)


VEZANE VIJESTI