Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
POLITIKA
Summit G20 pretvorio Hamburg u ratnu zonu: Trump i Putin razmjenjivali komplimente a prosvjednici poručili: Gubite se!

Summit G20 pretvorio Hamburg u ratnu zonu:
Trump i Putin razmjenjivali komplimente a prosvjednici poručili:
Gubite se!

Hamburg je pretvoren u ratnu zonu. Gore policijski i drugi automobili na ulicama, od jutra se sukobljavaju demonstranti i policija koja koristi vodene topove i palice protiv prosvjednika koji uzvraćaju bakljama i kamenjem. Zbog summita G20, susreta čelnika ekonomski i politički najmoćnijih država svijeta, u Hamburgu se očekuje dolazak sto tisuća antiglobalista koji svjetskim moćnicima poručuju: Gubite se! Na marginama skupa po prvi put susreli su se Trump i Putin.

Tijekom dvodnevnog summita očekuje se da će predstavnici svjetskih sila razgovarati o klimatskim promjenama, imigrantskoj krizi , međunarodnoj trgovini i drugim pitanjima koja zaokupljaju pažnju svjetskih moćnika danas. Na tisuće prosvjedika dočekalo ih je porukom: Dobrodošli u pakao!
Strane agencije javljaju da je ozlijeđeno preko sedamdeset policajaca, a šezdesetak demonstranata je pritvoreno. Navodi se i kako su prosvjednici blokirali hotel u kojem je odsjela prva dama SAD-a Melania Trump, i zatočili je na neko vrijeme, pa se nije mogla pridružiti ostalim supružnicima državnika koji su dan proveli u obilasku Centra za istraživanje klimatskih promjena i krstarenju rijekom.
Na ulicama su i vojni transporteri, a štete koje je rat policije i demonstranata prouzročio su velike. Nerede u gradu pokušava smiriti preko 15 tisuća policajaca. Nebo iznad Hamburga je prekriveno sivim dimom. Napadnuta je policijska postaja, gore automobili, masa je razjarena.
Najveći prosvjedi se tek očekuju jer organizatori prosvjeda najavljuju dolazak na tisuće aktivista iz cijele Europe. Glad, ratovi i izbjeglištvo, pakao su koji su oni, svjetski moćnici proizveli- poručuju aktivisti sudionicima summita G20.
Predsjendik SAD-a Donald Trump i ruski predsjendik Vladimir Putin po prvi put su se susreli i rukovali te izrazili zadovoljstvo susretom.Trump je izjavio“Bila mi je čast razgovarati s vama“. Putin je uzvratio: „Ushićen sam što sam se sastao s vama.“ Koliko je ushićena masa njihovim dolaskom u Njemačku vidi se na ulicama Hamburga…


VEZANE VIJESTI