Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
GRAĐANI / PROSVJED
Split gori! – prosvjed u ponedjeljak u 20.30 sati na splitskoj zapadnoj obali

Split gori! – prosvjed u ponedjeljak u 20.30 sati na splitskoj zapadnoj obali

Nakon što je u katastrofalnom požaru izgorio značajan dio splitskog predgrađa, a isključivo zahvaljujući hrabrošću slabo koordiniranih vatrogasaca i srčanošću tzv. običnih građana se nije se desila tragedija većih razmjera (potencijalno zapaljenje smetlišta Karepovac), Split će ponovno gorjeti. Srećom, ne doslovce. Split gori! – tako se zove prosvjed građana koji se sprema za ponedjeljak (24. srpnja) u 20.30 sati na splitskoj zapadnoj obali, odnosno uokolo zgrade Banovine (sjedište splitske gradske uprave). Povod za prosvjed je prvenstveno prikazana zastrašujuća nefunkcionalnost i nekoordiniranost službi koje trebaju djelovati u kriznim situacijama i nevoljama većih razmjera, poput splitskog požara. Prosvjedovat će se i protiv višedesetljetne nekonzistentne, nepametne i nehajne politike državnih vlasti u održavanju javnih službi, za što je najbolji primjer nedovoljno ulaganje u vatrogastvo. Prosvjeduje se i protiv istupa državnih dužnosnika nakon požara, koji su svojim izjavama nastojali umanjiti razmjere požara, te ga, među ostalim, ocijenili atraktivnim, rutinskim i zanimljivim.

U nastavku je sadržaj poziva (Facebook stranica Split gori!).

 

Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u slanju zajedničke poruke da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet. 

Osjećaji koji su proteklih dana dominirali među građankama i građanima Splita bili su ogorčenje i bijes uzrokovani vidljivim izostankom funkcioniranja sustava koji bi trebao znati nositi se sa kriznom situacijom kao što je bila ona uzrokovana velikim požarom.

Ponašanje odgovornih osoba odnosno pokušaji umanjivanja razmjera situacije koja nas je svih skupa zadesila dodatno su pojačali te osjećaje. Izostanak komunikacije nadležnih službi s građanima kao i oprečne informacije vezane uz situaciju s Karepovcom bile su ‘kap’ koja je prelila čašu u svakom od nas.

S obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale trajno nepovjerenje građana u sustav, organiziramo prosvjedno okupljanje kojim zahtijevamo:

1) sanaciju i planiranje sukladno pravilima struke koja mora biti prioritet u nadolazećim procesima definiranja novog ili izmjenjenog GUP-a i postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u kojima danas živi veliki broj mladih obitelji

2) hitno i odgovorno (prema pravilima struke) djelovanje u svezi Karepovca kao tempirane bombe koja direktno ugrožava zdravlje svih građana i građanki.

3) preuzimanje odgovornosti za organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine


Okupljanje u 20.30 sati na Zapadnoj obali, nasuprot zgrade Banovine.

Pošaljimo zajedničke poruke zahvalnosti svim vatrogascima, gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara.

Ponesite transparente kojima ćemo poslati odgovornima poruku te lučice/lumine koje ćemo ostaviti na zapadnoj obali.

Foto: Damira Kalajžić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI