Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KRONIKA 112
Požar (arhiva) (foto TRIS/G. Šimac)

Splitski Zavod za javno zdravstvo:
Nema razloga za uznemirenost, ali zatvarajte vrata i prozore, a na otvorenome prekrijte usta i nos maskom

Požar (arhiva) (foto TRIS/G. Šimac)

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izdao je priopćenje za javnost u kojem se tvrdi kako ‘razloga za uznemirenost građana nema’. Ipak, preporučuju zatvaranje vrata i prozora, te ‘ u slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale’. Evo njihova priopćenja:

Nastavni zavod za javno zdravstvo i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima.
U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti.
Razloga za uznemirenost građana nema.
Preporuke koje je NZJZ uputio građanima ostaju na snazi zbog još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja.
Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi ali može izazvati iritaciju dišnih puteva kao i peckanje u očima stoga se i nadalje preporuča građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ukoliko se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci.
U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale.
Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega.
Nastavni zavod za javno zdravstvo nastavlja s intenzivnim praćenjem plinova u zraku, te će o istima obaviještavati javnost.

Prizor (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI